ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την αξία των «Whistleblowers» αναδεικνύει η κυβέρνηση

Την αξία των «Whistleblowers» αναδεικνύει η κυβέρνηση
PIXABAY

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς, η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμησης της Διαφθοράς διοργανώνει την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου ημερίδα με θέμα: «Λύνοντας τη σιωπή – πληροφοριοδότες και προστασία δημοσίου συμφέροντος».

Στην ημερίδα θα συναντηθούν έγκριτοι νομικοί, δημοσιογράφοι και πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος (Whistleblowers) από τη Ελλάδα και το εξωτερικό με σκοπό να διερευνήσουν όλες τις πτυχές, κοινωνικοοικονομικές, πολιτικές και δεοντολογικές του θέματος.

Σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν σφαιρικά οι διαφορετικές πτυχές του Whistleblowing, κοινωνικοοικονομικές, πολιτικές και δεοντολογικές και να αναδειχθεί η σημασία του για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος μέσα από την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Πρόκειται για τις περιπτώσεις αποκάλυψης σκανδάλων από πρόσωπα, τα οποία εισφέρουν στοιχεία για πρακτικές, οι οποίες αντιστρατεύονται την κοινωνική δικαιοσύνη και πλήττουν το δημόσιο συμφέρον.

Σημαντικές αποκαλύψεις σκανδάλων έχουν επιτευχθεί χάριν των προσώπων αυτών (πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος/Whistleblowers), όπως τα Paradise και τα Panama Papers, αλλά και πληροφορίες που έχουν δημοσιοποιηθεί μέσω του ιστότοπου WikiLeaks ή Luxleaks, αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο των προσώπων πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος, των Whistleblowers, στη διαδικασία λογοδοσίας και διάχυσης της πληροφορίας.

Τα πρόσωπα όμως που επιλέγουν να μιλήσουν για όσα γίνονται εν κρυπτώ εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας, βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της οικονομικής, επαγγελματικής και ηθικοκοινωνικής τους εξόντωσης.

Συχνά οι πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος αντιμετωπίζονται ως προδότες ή καταδότες. Δεδομένου ότι η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος αποτελεί θεμελιακή υποχρέωση της πολιτείας, αποτελεί και υποχρέωσή της να εξασφαλίσει την προστασία των προσώπων που προβαίνουν σε αυτές τις αποκαλύψεις από εργασιακά ή άλλα αντίποινα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την υποχρέωση λογοδοσίας, ακεραιότητας και διαφάνειας, καθώς και το δικαίωμα κάθε πολίτη για πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες.

Κατά την πρώτη ενότητα με τίτλο: «Η συμβολή των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος στην ενίσχυση της διαφάνειας» θα επιχειρηθεί να δοθεί φως στις παραμέτρους και στα κριτήρια, που καθιστούν μια πληροφορία που δίνεται εκ των έσω, ως σημαντική για τους πολίτες και να αναδειχθεί η σημασία του πληροφοριοδότη δημοσίου συμφέροντος για την λειτουργία του ίδιου του Δημοκρατικού πολιτεύματος.

Στο επίκεντρο της δεύτερης ενότητας βρίσκεται «Το κόστος της αποκάλυψης», το οποίο συχνά πληρώνουν όσοι τολμούν να λύσουν τη σιωπή τους και θα συζητηθούν οι τρόποι και τα μέσα προστασίας, τα οποία είναι απαραίτητα να λαμβάνονται, προκειμένου ο θεσμός του πληροφοριοδότη δημοσίου συμφέροντος να καταστεί το ισχυρό εργαλείο που θα επανακαθορίσει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτείας και κοινωνίας.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στις 4:30μμ στο Αεριοφυλάκιο 1 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι και είναι ανοιχτή στο κοινό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ