ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ράπανος: Η κρίση έπληξε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στους θεσμούς

Ράπανος: Η κρίση έπληξε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στους θεσμούς
EUROKINISSI

Η κρίση άφησε βαθύ αποτύπωμα σε μια σειρά κρίσιμων ποιοτικών δεικτών της Ελλάδος, από τις επιδόσεις του δημοσίου τομέα έως την εμπιστοσύνη στους θεσμούς και δεν διέβρωσε μόνο τη φοροδοτική ικανότητα και τα εισοδήματα των πολιτών.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος, κατά την τελετή υποδοχής του ως μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, ανέλυσε τον τρόπο που επέδρασε η κρίση στην οικονομία και τους θεσμούς, αλλά και τις αδυναμίες αντιμετώπισης του σοκ σε σχέση με άλλες χώρες, οι οποίες βιώσαν Μνημόνια.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο Ράπανος, δεν υπάρχει άλλη χώρα της ευρωζώνης στην οποία το φορολογικό βάρος ως ποσοστό του ΑΕΠ να αυξήθηκε κατά 9,3 μονάδες ανάμεσα στο 2009 και το 2017. Στην Πορτογαλία στο ίδιο διάστημα το φορολογικό βάρος αυξήθηκε κατά 3,9 μονάδες, στην Ιρλανδία υπήρξε μείωση 5,7 μονάδων, στην Κύπρο η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης ήταν 2,6%.

Παράλληλα καταγράφεται δραματική επιδείνωση των επιδόσεων του δημόσιου τομέα από το 2010 έως το 2013, πριν ανακάμψουν έως το 2015 για να επιστρέψουν σε τροχιά πτώσης την περίοδο 2015-17. Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι ο συνολικός δείκτης ποιότητας διακυβέρνησης από το 1996 και μετά φαίνεται να αγγίζει το υψηλότερο επίπεδο (πάνω από τις 75 μονάδες) το 2004.

Από τότε η πορεία είναι καθοδική με οριακές αναλαμπές το 2013 και αντιστροφή των τάσεων την περίοδο 2016-17, παραμένοντας όμως κάτω από τις 65 μονάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ