ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα

Πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα
Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, στο βήμα του συνεδρίου Zinsforum 2015 ESM

Πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις είναι η Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος επικαλέστηκε εκθέσεις του ΟΟΣΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, μαζί με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Ο γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο 30ο Διεθνές Φόρουμ “Zinsforum 2015” στην Φρανκφούρτη, είπε ότι αν ληφθούν οι αποφάσεις από την Ευρωζώνη και τον ESM σήμερα, τότε το 1 δις μπορεί να εκταμιευθεί στην Ελλάδα ακόμη και αύριο.

Ο κ. Ρέγκλινγκ κάνοντας ένα μικρό απολογισμό είπε ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης έδωσε συνολικά 250 δισεκατομμύρια ευρώ στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος.

Χάρη στα δάνεια του ESM και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Ρέγκλινγκ μίλησε για τα success stories της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Κύπρου, ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, εξοικονόμησε 8 δις, δηλαδή το 4,4% του ΑΕΠ της, λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων των δανείων του ESM, ενώ το ίδιο πρόκειται να γίνει και το 2016.

Κάθε αποδέσμευση δόσης είναι ξεκάθαρα συνδεδεμένη με την αυστηρή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αποτελεί μια πιο δύσκολη περίπτωση ωστόσο δεν θα πρέπει να επικρατήσει η αντίληψη ότι αποτελεί «βαρέλι δίχως πάτο».

Παράλληλα ο κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει το ελληνικό πρόγραμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ