ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Στην τελική ευθεία η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού
EUROKINISSI

Εντός του Ιανουαρίου αναμένονται οι αποφάσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού και η δρομολόγηση της κατάργησης του υποκατώτατου μισθού για νέους κάτω των 25 ετών. Το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 3,5% έως 4%.

Η κυβέρνηση, μετά την αποτροπή των περικοπών των συντάξεων, αναμένεται εντός δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου να ολοκληρώσει το πακέτο των προεκλογικών παροχών με την ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού και την ταυτόχρονη κατάργηση του λεγόμενου υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών.

Η συζήτηση για το θέμα αυτό βρίσκεται στο επίπεδο των τεχνοκρατών, δηλαδή στους εμπειρογνώμονες που θα καταρτίσουν το πόρισμα διαβούλευσης, το οποίο θα κατατεθεί στην υπουργό Εργασίας, κυρία Έφη Αχτσιόγλου έως το τέλος του έτους.

Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων – το οποίο δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα – θα καταγράφει τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων, ενώ θα λαμβάνει υπ’ όψιν την κατάσταση της οικονομίας με τους βασικούς της δείκτες, όπως είναι οι προοπτικές της οικονομίας για ανάπτυξη, η παραγωγικότητα, η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση, το ποσοστό της ανεργίας, τα εισοδήματα και οι μισθοί.

Η υπουργός θα λάβει εντός του Ιανουαρίου την τελική απόφαση για τις αυξήσεις, την οποία θα εισηγηθεί προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων, η αύξηση που αναμένεται να δοθεί από τον Ιανουάριο του 2019 δεν θα ξεπερνά τα 20 έως 25 ευρώ μηνιαίως – ήτοι 3,5% ως 4%. Δηλαδή ο νέος κατώτατος μισθός υπολογίζεται να διαμορφωθεί στις αρχές του 2019 στα 606 έως 610 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα.

Η αύξηση θα είναι υψηλότερη για τους νέους κάτω των 25 ετών, αφού αναμένεται να καταργηθεί ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός που ισχύει από το 2012 και φθάνει τα 511 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ