ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΣΔΟΕ έκανε τα εύκολα - δύσκολα σε υπόθεση κυκλώματος λαθραίων τσιγάρων

Το ΣΔΟΕ έκανε τα εύκολα - δύσκολα σε υπόθεση κυκλώματος λαθραίων τσιγάρων
EUROKINISSI

Σημαντικά ερωτήματα προκαλεί η υπόθεση της αποκάλυψης αποθήκης και εξοπλισμού για την παραγωγή λαθραίων τσιγάρων στην περιοχή του Ασπροπύργου από το ΣΔΟΕ.

Η Οικονομική Αστυνομία και το ΣΔΟΕ αξιοποιώντας πληροφορίες, είχαν θέσει σε παρακολούθηση τον εν λόγω αποθηκευτικό χώρο, εντός του οποίου υπήρχε μεγάλος αριθμός μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τσιγάρων. Στο συγκεκριμένο χώρο είχαν ξεκινήσει προπαρασκευαστικές ενέργειες για το στήσιμο παράνομου εργοστασίου παραγωγής τσιγάρων.

Αν και στόχος των διωκτικών Αρχών ήταν να αφεθεί το κύκλωμα να ολοκληρώσει τις ενέργειες προπαρασκευής και να θέσει σε λειτουργία την μονάδα παραγωγής τσιγάρων, ώστε να διαπιστωθεί στη συνέχεια το ποιοι θα προμηθεύονταν τα τσιγάρα και πως και που θα τα διακινούσαν -δηλαδή θα αποκαλυπτόταν όλο το κύκλωμα – τελικά αυτό δεν συνέβη.

Γιατί; Το ΣΔΟΕ αιφνιδιαστικά έκανε έφοδο στη μονάδα και κατέσχεσε τον εξοπλισμό. Μάλιστα, δημοσιοποίησε την υπόθεση (προανήγγειλε πως η έρευνα θα συνεχιστεί προκειμένου να εντοπιστούν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση). Έτσι, κατά τους γνωρίζοντες, τορπίλισε μια συντονισμένη επιχείρηση που θα μπορούσε να αποκαλύψει ένα μεγάλο κύκλωμα λαθρεμπορίου.

Η «βιασύνη» του ΣΔΟΕ αποδίδεται από κάποιους στην στοχοθεσία που έχει τεθεί στα στελέχη του Σώματος για τουλάχιστο 2.500 ελέγχους μέσα στο 2018, σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας που κρίνονται ως οι πλέον σημαντικοί για την αποτελεσματική αναχαίτιση του οικονομικού εγκλήματος. Ωστόσο, αυτό δεν εξηγεί τους λόγους που σύμφωνα με τους γνωρίζοντες το ΣΔΟΕ «καπέλωσε» τις συναρμόδιες υπηρεσίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ