ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς νέα παράταση οδεύει η πώληση των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ

Προς νέα παράταση οδεύει η πώληση των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ
EUROKINISSI

Σέρνεται ο διαγωνισμός πώλησης των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ στη Μελίτη και τη Μεγαλόπολη.

Επενδυτές που συμμετέχουν στη διαδικασία διαμηνύουν πως αν δεν χορηγηθούν ικανά κίνητρα που να καθιστούν τις εγκαταστάσεις των μονάδων «βιώσιμες και ελκυστικές», τότε δεν αποκλείεται να μη φτάσουν στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

Υπό το πρίσμα αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ επί των ενστάσεων που έθεσαν οι Βρυξέλλες σε όρους των συμβάσεων αγοραπωλησίας μετοχών.

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ επιδίωξε πριν από περίπου δέκα μέρες να συμπεριλάβει στα κείμενα των συμβάσεων την καθιέρωση μηχανισμού επιμερισμού ζημιών και κερδών με τον αγοραστή ή τους αγοραστές των δύο σταθμών.

Σύμφωνα με αυτόν, για δύο χρόνια η δημόσια εταιρεία και οι νέοι ιδιοκτήτες θα μοιράζονται 50 - 50 τα οικονομικά αποτελέσματα στο ύψος ενός προκαθορισμένου ποσοστού επί του προσφερόμενου τιμήματος εξαγοράς.

Επίσης η ΔΕΗ προσπάθησε να συμπεριλάβει και όρο σύμφωνα με τον οποίο για πέντε χρόνια θα εισπράττει το 30% των αποζημιώσεων που θα δίνει ο μηχανισμός επάρκειας ισχύος των λιγνιτικών μονάδων (ΑΔΙ), αν τελικά αυτός εφαρμοστεί από τις Βρυξέλλες, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά πανευρωπαϊκά.

Οι δύο προαναφερόμενοι όροι σκόνταψαν στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ ζητώντας τη μη υιοθέτησή τους για λόγους ανταγωνισμού. Το υπουργείο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Διεύθυνση, οι οποίες αναμένεται να καταλήξουν έως το τέλος της εβδομάδας.

Με δεδομένες τις εξελίξεις αυτές, θεωρείται σχεδόν σίγουρο οι ημερομηνίες του διαγωνισμού πώλησης των λιγνιτικών σταθμών να μετακινηθούν, ήτοι δεν αποκλείεται να δοθεί και τρίτη παράταση.

Η Κομισιόν έχει δώσει ως καταληκτική ημερομηνία της «περιόδου εκχώρησης» – υποβολή προσφορών, ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή, αξιολόγηση, υπογραφή συμβάσεων αγοραπωλησίας μετοχών και εκχώρησης – την 21η Δεκεμβρίου. Η δε νέα ημερομηνία λήξης του διαγωνισμού αναμένεται να οριστεί μεταξύ 15 και 21 Ιανουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ