ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Δυσκολίες στο σχέδιο της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια

Goldman Sachs: Δυσκολίες στο σχέδιο της ΤτΕ για τα «κόκκινα» δάνεια
REUTERS/Brendan McDermid

Ως μη λειτουργικό περιέγραψαν το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που μετείχαν σε ειδική μερίδια της Goldman Sachs.

Η επενδυτική τράπεζα εξέδωσε έκθεση στην οποία έκανε μια σύνοψη των όσων ανέφεραν τα στελέχη της Alpha Bank, της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς στην εκδήλωση της που έγινε την Παρασκευή που μας πέρασε στο Λονδίνο.

Αυτό που έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι πως οι τραπεζίτες περιέγραψαν ως μη λειτουργικό το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων που προβλέπει την ταυτόχρονη μεταφορά σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) «κόκκινων» δανείων ύψους 40 δισ. ευρώ και αναβαλλόμενου φόρου 7,5 δισ. ευρώ, ο οποίος σήμερα συνυπολογίζεται στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών.

Και οι τέσσερις τράπεζες συναίνεσαν στο ότι το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο και κάποια στελέχη ανέφεραν αφενός ότι ο SSM εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις σε ότι αφορά στο μέγεθος του SPV (40 δισ. ευρώ), αφετέρου σημείωσαν ότι η μεταφορά των απαιτήσεων αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) μπορεί να συνιστά κρατική ενίσχυση.

Η Goldman Sachs δίνει σύσταση «αγορά» και προτεινόμενη τιμή 2,45 ευρώ για τη μετοχή της Αlpha Βank , σύσταση «ουδέτερη» και προτεινόμενη τιμή 1,03 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank, σύσταση ουδέτερη» και προτεινόμενη τιμή 2,76 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και σύσταση ουδέτερη» και προτεινόμενη τιμή 3,25 ευρώ για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ