ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσάκωνας: Οι τέσσερις στόχοι του ΟΔΔΗΧ για την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές

Τσάκωνας: Οι τέσσερις στόχοι του ΟΔΔΗΧ για την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές
Capital Link Forums

Στην τετραπλή στόχευση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για την χρηματοδότηση της Ελλάδος από τις αγορές, αναφέρθηκε σήμερα μιλώντας στο πλαίσιο του 20ού Συνεδρίου «Invest in Greece» της Capital Link Forums στη Νέα Υόρκη ο επικεφαλής του Οργανισμού Δημήτρης Τσάκωνας.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ ανέφερε πως αν και το τρίτο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδος ολοκληρώθηκε με επιτυχία τον Αύγουστο του 2018, προκύπτουν νέες προκλήσεις που σχετίζονται κυρίως με την κάλυψη των ετήσιων ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδος και τη διαχείριση του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου δανείων.

Όπως είπε, ο ΟΔΔΗΧ έχει θέσει τέσσερις κύριους στόχους ως βάση της στρατηγικής διαχείρισης χρέους των επόμενων ετών. Ο πρώτος είναι η κάλυψη των ετήσιων ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών μέσω της μόνιμης και διαρκούς πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Ο δεύτερος είναι η ενεργή διαχείριση των κινδύνων αγοράς που ενσωματώνονται στο χαρτοφυλάκιο χρέους. Ο τρίτος στόχος είναι η διαχείριση των ταμειακών αποθεμάτων τόσο του Ελληνικού Δημοσίου όσο και των Κυβερνητικών Φορέων και τέταρτος στόχος είναι η διαχείριση της βραχυπρόθεσμης ρευστότητας του Ελληνικού Δημοσίου.

Dimitris Tsakonas


O Δ. Τσάκωνας

Για την χρηματοδότηση της Ελλάδος από τις αγορές είπε πως πρωταρχικός στόχος είναι η διασφάλιση της διαφάνειας, δεύτερος στόχος το κτίσιμο της καμπύλης αποδόσεων, τρίτος στόχος η μείωση του spread στα επίπεδα των οικονομιών που ομοιάζουν με την Ελλάδα (π.χ. Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία) και ο τέταρτος στόχος ο διάλογος με τους επενδυτές και τους οίκους αξιολόγησης για την εμπέδωση της εμπιστοσύνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ