ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναντήσεις Τσακαλώτου με Ντάισελμπλουμ και Μισέλ Σαπέν

Συναντήσεις Τσακαλώτου με Ντάισελμπλουμ και Μισέλ Σαπέν
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνεδρίαση του Eurogroup ΑΜΠΕ

Συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν θα έχει σήμερα το μεσημέρι στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στη συνέχεια θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη συνεδρίαση του Eurogroup (3:00 τοπική ώρα) στην οποία θα πάρει μέρος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Ο κ. Τσακαλώτος θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων και το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα οριστικοποίησης των εκκρεμοτήτων. Ακόμη, θα παρουσιάσει το προσχέδιο προϋπολογισμού 2016 και θα ενημερώσει την Ευρωομάδα σχετικά με τις προτεραιότητες πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Το Eurogroup θα αξιολογήσει ακολούθως την πρόοδο των εργασιών και θα καθορίσει τα επόμενα βήματα όσον αφορά στην εφαρμογή του νέου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας της Ελλάδας.

Οι θεσμοί αναμένεται να γνωμοδοτήσουν στο Eurogroup για το προσχέδιο Προϋπολογισμού 2016 και εκτιμάται πως θα επισημάνουν πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία προς το παρόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά την επιβολή των μέτρων περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων και ως εκ τούτου δεν μπορεί να εκδοθεί ασφαλής πρόβλεψη για το εάν η ύφεση το 2015 θα είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη.

Κρίσιμη ατζέντα

Πέραν από την Ελλάδα η Ευρωομάδα θα εξετάσει μια σειρά από ζητήματα. Συγκεκριμένα το Eurogroup:

Θα συνεχίσει τις θεματικές συζητήσεις της για τη μεταρρύθμιση του τομέα των υπηρεσιών στις χώρες της ευρωζώνης. Η συζήτηση αυτή θα συμβάλλει στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση ορισμένων από τις κύριες προκλήσεις της μεταρρύθμισης που θα αντιμετωπίσει η ευρωζώνη στο σύνολό της και θα επιτρέψει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών.
Θα συνεχίσει τις συζητήσεις της, οι οποίες ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο, σχετικά με τη βέλτιστη δημοσιονομική χρήση των απροσδόκητων κερδών που προέρχονται από τα τρέχοντα χαμηλά επιτόκια για το δημόσιο χρέος. Οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με κοινές αρχές και σχετικά με τον τρόπο ενσωμάτωσής τους στην διαδικασία δημοσιονομικής εποπτείας, με βάση παρουσίαση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Τον Ιούνιο, οι υπουργοί της ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει ότι τα σημερινά απροσδόκητα έσοδα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για δημοσιονομική εξυγίανση, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και - ανάλογα με τη δημοσιονομική κατάσταση ενός κράτους μέλους - σχέδια δημόσιων επενδύσεων.

Θα ξεκινήσει τις προετοιμασίες για την ετήσια διαδικασία δημοσιονομικής εποπτείας στην ευρωζώνη. Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης πρέπει να υποβάλουν προς εξέταση τα σχέδια προϋπολογισμού τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από τις 15 Οκτωβρίου κάθε έτους. Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει τη γνώμη της σχετικά με τα σχέδια, αναφέροντας κατά πόσο είναι σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ