ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν αποτυπώνονται στον Προϋπολογισμό 2016 οι δαπάνες του παράλληλου προγράμματος

Δεν αποτυπώνονται στον Προϋπολογισμό 2016 οι δαπάνες του παράλληλου προγράμματος
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σαθρό χαρακτήριζαν χθες Κοινοτικές πηγές το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι οι διατάξεις του παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παραβιάζουν τους προϋπολογισμούς των εμπλεκόμενων υπουργείων και ότι συνολικά κοστολογούνται σε 100 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφεραν, οι θεσμοί σε καμία φάση της διαπραγμάτευσης από τον Αύγουστο έως σήμερα δεν έχουν αφήσει να εννοηθεί πως θεωρούν δεδομένη την επίτευξη του στόχου της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης 0,50% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ το 2016, ειδικά όταν σε όλους του τόνους έχουν ξεκαθαρίσει πως θα πρέπει να εξειδικευτούν δημοσιονομικά μέτρα άνω των 2 δισ. ευρώ που είναι κυριολεκτικά στον «αέρα».

Αντί αυτού εμφανίσθηκαν αιφνιδίως και χωρίς διαβούλευση παρεμβάσεις πολιτικής με απροσδιόριστο δημοσιονομικό κόστος που προσθέτουν αντί να αφαιρούν βάρη.

Οι Κοινοτικές πηγές θεωρούν «μαύρο πρόβατο» το υπουργείο Υγείας, οι πολιτικοί προϊστάμενοι του οποίου Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολάκης κατέθεσαν το νομοσχέδιο με τα «μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου». Όπως αναφέρουν, συμφωνημένος στόχος του Μεσοπρόθεσμου είναι οι πιστώσεις του υπουργείου Υγείας για το 2015 και το 2016 να ξεπερνούν οριακά τα 4 δισ. ευρώ. Στον Προϋπολογισμό 2016 προβλέπεται πως οι πιστώσεις αυτές θα ανέλθουν σε 4,3 δισ. ευρώ. Με το παράλληλο πρόγραμμα αυτές οι δαπάνες θα οδηγηθούν εντελώς εκτός στόχων.

Με τα 4,3 δισ. ευρώ του 2016 το υπουργείο Υγείας προβλέπει ότι θα χρηματοδοτηθούν η ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του συστήματος παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, οι μεταβιβάσεις προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα, τις μονάδες υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, λειτουργικές δαπάνες, μισθοδοσία, εξειδικευμένες δραστηριότητες κατά τομέα, η λειτουργία των μονάδων ψυχικής υγείας, των δράσεων για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, καθώς επίσης και η αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών.

Στόχος των κ.κ. Ξανθού και Πολάκη όπως αποτυπώνεται στον Προϋπολογισμό είναι μέσα στο επόμενο έτος να προχωρήσει η καθιέρωση του θεσμικού πλαισίου για την πλήρη υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων, οι μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με πυρήνα τον οικογενειακό γιατρό και τις υγειονομικές μονάδες γειτονιάς, η μείωση της συμμετοχής του πολίτη στη φαρμακευτική αγωγή, διευθέτηση προβλημάτων που ανακύπτουν από την έλλειψη προσωπικού σε νοσοκομειακές μονάδες, ο εξορθολογισμός του συστήματος προμηθειών υγείας, με αύξηση του ποσοστού προμηθειών που διενεργείται κεντρικά, η διασφάλιση της βιωσιμότητας μονάδων Ψυχικής Υγείας, η αναβάθμιση του συστήματος της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ και η οικονομική εκμετάλλευση και αξιοποίηση των ανωνυμοποιημένων στοιχείων από το σύστημα σάρωσης συνταγών του ΕΟΠΥΥ, των μητρώων φαρμάκων και του ασφαλιστικού φακέλου του ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ από όλα τα παραπάνω προβλέπει με σαφήνεια μόνον την διεύρυνση των κατηγοριών των δικαιούχων στους οποίους παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας, καθώς και νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς να γίνεται συγκεκριμένη και σαφής αναφορά στο δημοσιονομικό κόστος της σχετικής πρωτοβουλίας.

Ξεπερνώντας τον Προϋπολογισμό 2016 το παράλληλο πρόγραμμα επανακαθορίζει τον τρόπο πλήρωσης των θέσεων ειδικευόμενων ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και προβλέπει πως ο υπουργός Υγείας δύναται να εγκρίνει την προκήρυξη θέσεων ειδικευόμενων ιατρών στο βαθμό Επιμελητή Α' και Διευθυντή, δηλαδή κατ΄ εξαίρεση του κανόνα που είναι η προκήρυξη στο βαθμό Επιμελητή Β΄.

Ακόμη, επανακαθορίζει τη διαδικασία κρίσης των ιατρών από τα συμβούλια προλήψεων – κρίσεων, προβλέπει πως ιατροί με ειδικότητα γενικής ιατρικής που διορίστηκαν μέσα στο 2010 σε θέσεις ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου μονιμοποιούνται , ενώ προβλέπει και τη χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στο προσωπικό του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.

Μάλιστα, βάσει των σχετικών διατάξεων μετατίθεται εκ νέου κατά ένα έτος για την 1η Ιανουαρίου 2017 η ισχύς των διατάξεων για την εφαρμογή του συστήματος προμηθειών των νοσοκομείων, όταν ο Προϋπολογισμός 2016 κάνει σαφή αναφορά σε αύξηση εντός του νέου έτους του ποσοστού προμηθειών που διενεργείται κεντρικά.

Πλήθος «ρουσφετιών»

Με το νομοσχέδιο επιτρέπεται κατ΄εξαίρεση η παραίτηση των ΟΤΑ από την άσκηση ενδίκων μέσω για μισθολογικές απαιτήσεις κατά πρωτόδικων αποφάσεων που διατάσουν την παραμονή ή την επάνοδο εργαζομένων στην υπηρεσία τους. Ακόμη, αίρεται το αξιόποινο των πράξεων που έλαβαν χώρα μέχρι τη δημοσίευση του νόμου και παύουν οριστικά οι ποινικές , πειθαρχικές διώκεις καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος αιρετών εκπροσώπων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης για υποθέσεις που σχετίζονται με τη μη άσκηση ένδικων μέσων επί εργατικών διαφορών και με την παράταση ισχύος συμβάσεων εργασίας.

Με τις ίδιες διατάξεις ρυθμίζονται θέματα μετάταξης υπαλλήλων ΟΤΑ για την κάλυψη κενών θέσεων δημοσίων υπηρεσιών, εξαιρούνται της αναστολής προσλήψεων και διορισμών και επιτρέπονται οι διορισμοί τακτικού προσωπικού υποχρεωτικής εκπαίδευσης και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα των ΟΤΑ, επιτρέπεται η τροποποίηση με αύξηση του ωραρίου εργασίας μέχρι το ανώτατο όριο πλήρους απασχόλησης, συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μειωμένου ωραρίου και μειώνεται στις 30 ώρες από 40 ώρες σήμερα το ωράριο εργασίας του προσωπικού του κλάδου νηπιαγωγών και βρεφονηπιοκόμων σε δημόσιους σταθμούς.

Επίσης, διευρύνονται οι κατηγορίες δικαιούχων μειωμένων δημοτικών τελών και φόρων με την προσθήκη των τριτέκνων, των μονογονεικών οικογενειών και των μακροχρόνιων ανέργων σε αυτούς.

Με το νομοσχέδιο καταστρατηγούνται διατάξεις του νέου μισθολογίου του Δημοσίου, το οποίο προβλέπει πως οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα αμείβονται πλέον για τη συμμετοχή τους σε επιτροπές, παρά μόνον όταν πρόκειται για συγχρηματοδοτούμενα έργα. Συγκεκριμένα το παράλληλο πρόγραμμα προβλέπει πως θα συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών επιτροπή για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης, στα μέλη της οποίας θα καταβάλλεται αποζημίωση η οποία θα καθορισθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση!

Στην ίδια βάση προβλέπεται πως θα χορηγείται επίδομα 150 ευρώ μηνιαίως επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους υπαλλήλους του Δημοσίου και των ΟΤΑ που έχουν ως σκοπό την εν γένει αξιοποίηση και διάθεση στερεών αποβλήτων και πως θα δοθεί το δικαίωμα στους υπαλλήλους πρώην δημοτικούς αστυνομικούς που υπηρετούν σε Σωφρονιστικά Καταστήματα να ζητήσουν την μετάταξη τους σε θέσεις που κατείχαν πριν τη θέση τους σε διαθεσιμότητα.

Τέλος, με το παράλληλο προγραμμα νομιμοποιούνται και δύνανται να εκκαθαριστούν κατά παρέκκλιση των δημοσιολογικών διατάξεων άγνωστου ύψους δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2013 έως και σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ