ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μείωση του ELA κατά 20,8 δισ. ευρώ μέσα σε ένα έτος

Μείωση του ELA κατά 20,8 δισ. ευρώ μέσα σε ένα έτος
REUTERS/Kai Pfaffenbach/File Photo

Στα 4 δισ. ευρώ μείωσε σήμερα το όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 4 δισ. ευρώ έως και την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 900 εκατ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από ένα χρόνο το όριο του ELA των ελληνικών τραπεζών ήταν στα 24,8 δισ. ευρώ, δηλαδή μέσα σε ένα δωδεκάμηνο έχει μειωθεί κατά 20,8 δισ. ευρώ.

Εάν κανείς επιστρέψει στο Δεκέμβριο του 2015, οπότε το όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες είχε φθάσει στο δυσθεώρητο ποσό των 75,8 δισ. ευρώ, τότε μέσα στην τριετία που πέρασε ο ELA μειώθηκε κατά 71,8 δισ. ευρώ!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ