ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν σχολιάζει τις υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα το ΔΝΤ

Δεν σχολιάζει τις υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα το ΔΝΤ
IMF Staff Photograph

Δεν θέλησε να σχολιάσει τις πρόσφατες υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.

Ο Ράις ερωτήθηκε σήμερα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου του ΔΝΤ από τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου για το πώς σχολιάζει τις αποκαλύψεις για τη διαφθορά στην Ελλάδα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Αν και εμφανίσθηκε ενημερωμένος δεν θέλησε να κάνει κάποιο σχόλιο και παρέπεμψε στις δηλώσεις που έκανε για τη διαφθορά η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στις 8 Δεκεμβρίου στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Στην εν λόγω ομιλία η Κριστίν Λαγκάρντ είχε τονίσει πως η καλή διακυβέρνηση, απαλλαγμένη από τα δεσμά της διαφθοράς, εμπεδώνει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

«Γιατί η διαφθορά είναι τόσο διαβρωτική; Επειδή όταν οι άνθρωποι αρχίζουν να πιστεύουν ότι η οικονομία δεν λειτουργεί πλέον γι 'αυτούς, αρχίζουν να αποσυνδέονται από την κοινωνία», είπε και τόνισε πως το ετήσιο κόστος των δωροδοκιών υπερβαίνει το 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια - περίπου το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε πως η διαφθορά αποτελεί βασική αιτία πολλών εκ των οικονομικών αδικιών που οι νέοι άνδρες και οι γυναίκες αισθάνονται κάθε μέρα.

«Η διαφθορά είναι ένας καρκίνος που δεν αναγνωρίζει σύνορα», είπε η επικεφαλής του Ταμείου και προσέθεσε πως μέχρι στιγμής το ΔΝΤ έχει συνεργαστεί με περισσότερες από 110 χώρες για τη βελτίωση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Τέλος, η ίδια έκρουσε και το κώδωνα του κινδύνου για το πώς οι νέες τεχνολογίες βοηθούν τη διαφθορά. «Οι κυβερνήσεις μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν με τους καλύτερους μηχανικούς στον κόσμο για να δημιουργήσουν ισχυρότερα συστήματα ασφαλείας στον κυβερνοχώρο που να προστατεύουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανθρώπων και την ευημερία τους. Αυτό είναι ένα κοινό καλό που πρέπει να επιλέξουμε να υποστηρίξουμε», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ