ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Stop» στις εξαγορές γερμανικών εταιρειών από το Βερολίνο

«Stop» στις εξαγορές γερμανικών εταιρειών από το Βερολίνο
Reuters

Το Βερολίνο έχει αρχίσει να ανησυχεί όλο και πιο πολύ για την εξαγορά γερμανικών εταιρειών από ξένους – ιδιαίτερα Κινέζους – και τώρα ετοιμάζεται να λάβει μέτρα ώστε αυτό να γίνει πολύ πιο δύσκολο.

Το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει αύριο νομοθεσία που θα προβλέπει πως οποιαδήποτε μη ευρωπαϊκή εταιρεία θέλει να αγοράσει ποσοστό άνω του 10% σε εταιρεία της Γερμανίας, θα πρέπει να παίρνει πρώτα έγκριση από την κυβέρνηση.

Πρόκειται για εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ευαίσθητους κλάδους όπως είναι η άμυνα, η τεχνολογία και τα μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Το 2017 είχε περάσει αντίστοιχα μέτρα που προέβλεπαν ότι το Βερολίνο πρέπει να εγκρίνει την εξαγορά ποσοστού άνω του 25% σε εταιρείες που ανήκουν σε ευαίσθητους κλάδους. Η βασική χώρα που έχει μπει στο στόχαστρο των γερμανών είναι η Κίνα, άσχετα εάν η κυβέρνηση δεν το παραδέχεται αυτό δημόσια.

Τους προηγούμενους μήνες το γερμανικό Δημόσιο παρενέβη για να αποτραπούν δύο προσπάθειες κινεζικών εταιρειών να αποκτήσουν μεγάλο μερίδιο ή τον έλεγχο αντίστοιχων γερμανικών. Είναι ενδεικτικό ότι στα μέσα του περασμένου καλοκαιριού η κρατική τράπεζα KfW της Γερμανίας παρενέβη και εξαγόρασε μερίδιο 20% στην επίσης γερμανική εταιρεία δικτύων ενέργειας 50 Hertz Transmission.

Η κίνηση αυτή έγινε για να αποτραπεί η προσπάθεια της κινεζικής κρατικής State Grid Corporation of China να αποκτήσει εκείνη αυξημένο ποσοστό στην 50 Hertz. Το Βερολίνο επικαλέστηκε για την παρέμβαση αυτή λόγους εθνικού συμφέροντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ