ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λογιστική» διευκόλυνση σε ζημιογόνες επιχειρήσεις δίνει η κυβέρνηση

«Λογιστική» διευκόλυνση σε ζημιογόνες επιχειρήσεις δίνει η κυβέρνηση
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ένα «δώρο» στους βασικούς μετόχους υποκεφαλαιοποιημένων εταιρειών που δεν διαθέτουν τη δυνατότητα να καλύψουν με πραγματικό χρήμα τις ζημιές των επιχειρήσεων τους κάνει η κυβέρνηση, με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή στο νομοσχέδιο «Επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής».

Δέκα ημέρες πριν μπούμε στο 2019 και δέκα ημέρες πριν τεθεί σε ισχύ ο νόμος 4548/2018 για την αναμόρφωση του δικαίου των ανωνύμων εταιρειών, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης έρχεται να τροποποιήσει το κείμενο του νόμου που ψήφισε η Βουλή τον Ιούνιο, επιφέροντας μια σημαντική αλλαγή στις διατάξεις που διέπουν την ονομαστική αξία των μετοχών. Ποια είναι αυτή;

Ο νόμος 4548/2018 που δημοσιεύτηκε την 13η Ιουνίου 2018 στη Εφημερίδα της Κυβέρνησης προέβλεπε πως «η διαφορά που προκύπτει από την έκδοση μετοχών σε τιμή ανώτερη του αρτίου δεν μπορεί να διατεθεί για πληρωμή μερισμάτων ή ποσοστών, μπορεί όμως να κεφαλαιοποιηθεί».

Η κυβέρνηση με τη σημερινή της τροπολογία αλλάζει την παραπάνω διάταξη και επεκτείνει τη χρήση της εν λόγω «λογιστικής» διαφοράς.

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει πως «η διαφορά που προκύπτει από την έκδοση μετοχών σε τιμή ανώτερη του αρτίου δεν μπορεί να διατεθεί για πληρωμή μερισμάτων ή ποσοστών, μπορεί όμως να α) κεφαλαιοποιηθεί ή β) να συμψηφισθεί προς απόσβεση ζημιών της εταιρείας , έκτος εάν υπάρχουν αποθεματικά ή άλλα κονδύλια τα οποία κατά το νόμο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το συμψηφισμό των ζημιών αυτών».

Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στους μετόχους εταιρειών που καταγράφουν ζημίες να «πολλαπλασιάσουν» το όφελος από μια αύξηση κεφαλαίου, χρησιμοποιώντας το λογιστικό ποσό από τη διαφορά μεταξύ του αρτίου και της τιμής έκδοσης ώστε να αποσβήσουν ζημιές.

Εάν για παράδειγμα η ονομαστική αξία της μετοχής της εταιρείας είναι τα 0,30 ευρώ και η τιμή της αύξησης κεφαλαίου είναι στο 1 ευρώ, η διαφορά των 0,70 ευρώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συμψηφισμό ζημιών, ενώ μέχρι σήμερα μπορούσε μόνον να κεφαλαιοποιηθεί.

Η τροπολογία αυτή είναι πολύ ευνοϊκή για εταιρείες οι μέτοχοι των οποίων δεν έχουν μεγάλα κεφάλαια για να καλύψουν τις ζημιές τους. Ενδεχομένως θα μπορούσε να αφορά σε ζημιογόνες εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο είναι ο βασικός μέτοχος ή ακόμη και στις τράπεζες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ