ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πάνω από 105.00 κατασχέσεις στο δεκάμηνο του 2018

Πάνω από 105.00 κατασχέσεις στο δεκάμηνο του 2018
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Από τις αρχές του έτους μέχρι και τον Οκτώβριο, η εφορία πραγματοποίησε περισσότερες από 105.000 κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που έχουν χρέη προς τις ΔΟΥ.

Οι εισπράξεις μέσω των κατασχέσεων αλλά και της ρύθμισης των 12 δόσεων ανέρχονται στα 4,5 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να ανέλθουν στα 6 δισ. ευρώ.

Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι το μεγάλο κύμα των κατασχέσεων πραγματοποιήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2018, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», τον μήνα της εξόδου από το μνημόνιο, οι κατασχέσεις μειώθηκαν κατακόρυφα.

Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο έγιναν μόλις 48 κατασχέσεις, τον Σεπτέμβριο 5.227 και τον Οκτώβριο 7.066. Πάντως, τα δικαστικά τμήματα των εφοριών έχουν εντολή να εντείνουν τις πιέσεις προς τους οφειλέτες του Δημοσίου να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων, διαφορετικά ενεργοποιούνται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ακόμα και για οφειλές μόλις 500 ευρώ.

Ανώτατο στέλεχος της ΑΑΔΕ αναφέρει, σύμφωνα με την εδημερίδα, ότι οι εισπράξεις είναι αποτέλεσμα κατά κύριο λόγο των πιέσεων των υπηρεσιών της φορολογικής διοίκησης προς τους οφειλέτες προκειμένου οι τελευταίοι να πληρώσουν τα χρέη τους.

Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, από 650.000 που ήταν οι ηλεκτρονικές κατασχέσεις, το 2016 υπερδιπλασιάστηκαν, για να φτάσουν το 2017 στα 1,7 εκατομμύρια.

Από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων της φορολογικής διοίκησης προκύπτει ότι οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν κατά περίπου ένα δισ. ευρώ τον Οκτώβριο σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ενώ τα μισά από αυτά προέρχονται από τον φόρο εισοδήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ