ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλειδώνει» η αύξηση του κατώτατου μισθού

«Κλειδώνει» η αύξηση του κατώτατου μισθού
EUROKINISSI

Η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού βρίσκεται στο τελικό στάδιο, καθώς εκκρεμεί η έκθεση των εμπειρογνωμόνων, η οποία θα λάβει υπόψη της τις επιπτώσεις της αύξησης του μισθού στους θεμελιώδεις δείκτες της οικονομίας.

Θα ακολουθήσει η τελική ανακοίνωση της αύξησης από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου – εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου – και η σχετική εισήγησή της προς το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο νέος αυξημένος κατώτατος μισθός θα ισχύει για όλους, χωρίς διακρίσεις, αφού θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους έως 25 ετών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων, η αύξηση που αναμένεται να δοθεί από τον Ιανουάριο του 2019 δεν θα ξεπερνά τα 20 έως 25 ευρώ μηνιαίως – ήτοι 3,5% ως 4%. Δηλαδή ο νέος κατώτατος μισθός υπολογίζεται να διαμορφωθεί στις αρχές του 2019 στα 606 έως 610 ευρώ από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα.

Η αύξηση θα είναι υψηλότερη για τους νέους κάτω των 25 ετών, καθώς θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός των 511 ευρώ.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προτάσεις των εργοδοτικών οργανώσεων ο ΣΕΒ πρότεινε αύξηση 1%, η ΕΣΕΕ σταδιακή αύξηση του μισθού στα 751 ευρώ έως το 2022, ενώ και η ΓΣΕΒΕΕ τάσσεται υπέρ της αύξησης των κατώτατων ορίων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ