ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΔΔΗΧ: Πώς θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα από τις αγορές το 2019

ΟΔΔΗΧ: Πώς θα χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα από τις αγορές το 2019
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Τρία σενάρια για το πώς θα καλύψει η Ελλάδα τις χρηματοδοτικές της ανάγκες το 2019 περιλαμβάνει το σχέδιο χρηματοδότησης της χώρας μας από τις αγορές που  παρουσίασε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Και τα τρία σενάρια προβλέπουν πως θα αντληθούν 9,2 δισ. ευρώ το 2019, από διάφορες πηγές, εκ των οποίων ένα ποσό μεταξύ 5 δισ. ευρώ και 7 δισ. ευρώ θα προέλθει από νέες εκδόσεις ομολόγων.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει πως από μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εκδόσεις χρεογράφων θα αντληθούν 3 δισ. ευρώ, πως δεν θα υπάρξει αλλαγή στο ποσό των εντόκων γραμματίων, πως θα υπάρξει μια αύξηση 5 δισ. ευρώ στα ταμειακά διαθέσιμα, πως θα αντληθούν 1,2 δισ. ευρώ από τα ομόλογα SMP / ANFA και πως δεν θα υπάρξουν εισροές από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει πως από μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εκδόσεις χρεογράφων θα αντληθούν 5 δισ. ευρώ, πως θα υπάρξει μείωση 800 εκατ. ευρώ στο ποσό των εντόκων γραμματίων, πως θα υπάρξει μια αύξηση της τάξεως των 2,4 δισ. ευρώ στα ταμειακά διαθέσιμα, πως θα αντληθούν 1,2 δισ. ευρώ από τα ομόλογα SMP / ANFA και πως οι εισροές από τις ιδιωτικοποιήσεις θα ανέλθουν σε 1,4 δισ. ευρώ.

Το τρίτο σενάριο προβλέπει πως από μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες εκδόσεις χρεογράφων θα αντληθούν 7 δισ. ευρώ, πως θα υπάρξει μείωση 1,5 δισ. ευρώ στο ποσό των εντόκων γραμματίων, πως θα υπάρξει μια αύξηση της τάξεως του 1,1 δισ. ευρώ στα ταμειακά διαθέσιμα, πως θα αντληθούν 1,2 δισ. ευρώ από τα ομόλογα SMP / ANFA και πως τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις θα ανέλθουν σε 1,4 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο χρηματοδότησης υπογραμμίζει πως η Ελλάδα διαθέτει μεγάλο ταμειακό απόθεμα που καλύπτει τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας για δύο έτη (και περισσότερο από τέσσερα έτη εάν ανανεωθούν οι υφιστάμενες εκδόσεις εντόκων γραμματίων).

Μάλιστα, αποκαλύπτεται πως το ταμειακό μαξιλάρι από 24,1 δισ. ευρώ στο τέλος του προγράμματος, στις 20 Αυγούστου, είχε ξεπεράσει τα 26,5 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2018.

Όπως σημειώνεται, το ταμειακό μαξιλάρι προστατεύει την Ελλάδα από τους κινδύνους αναχρηματοδότησης και τους κινδύνους επιτοκίων και είναι ένας πόρος που μπορεί να χρησιμοποιήσει η χώρα προκειμένου να βελτιώσει περαιτέρω το προφίλ του χρέους της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ