ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελευταία ευκαιρία για ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Τελευταία ευκαιρία για ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδοποιητήρια προς τους δανειολήπτες που έχουν καθυστερημένες οφειλές αποστέλλουν οι τράπεζες, δίνοντας μια τελευταία ευκαιρία για ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Αποδέκτες σε πρώτη φάση των επιστολών που στέλνουν οι τράπεζες είναι όσοι έχουν καθυστερημένες οφειλές άνω των 90 ημερών, ενώ σε δεύτερη φάση επιστολές θα λάβουν και εκείνοι που έχουν μικρότερες καθυστερήσεις, ακόμα και ενός μήνα.

Η διαδικασία αυτή, την οποία προβλέπει ο τροποποιημένος Κώδικας Δεοντολογίας της Τραπέζης της Ελλάδος, είναι αρχή για την αντιμετώπιση των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις τράπεζες.

Από την 1η Ιανουαρίου 2016 απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, ενώ στην καθημερινότητα των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια μπαίνουν και οι εταιρείες διαχείρισης οι οποίες θα διεκδικήσουν να αγοράσουν τα δάνεια που οι τράπεζες θεωρούν οριστικά χαμένα, είτε αυτά είναι επιχειρηματικά είτε στεγαστικά.

Η ενεργοποίηση της διαδικασίας στην οποία όλοι οι οφειλέτες με κόκκινα δάνεια θα πρέπει να ανταποκριθούν, αποτελεί το πρώτο βήμα, που θα κρίνει αν θα χαρακτηριστούν συνεργάσιμοι ή μη. Από αυτό τον χαρακτηρισμό θα εξαρτηθούν στη συνέχεια τα επόμενα στάδια της ρύθμισης του μη εξυπηρετούμενου δανείου που έχουν.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, στόχος είναι να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες που δίνουν το θεσμικό πλαίσιο και ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τραπέζης της Ελλάδος. Τονίζουν μάλιστα ότι το νέο πλαίσιο που ψήφισε η κυβέρνηση για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το οποίο αρχίζει να ισχύει από το νέο έτος, θα αποτελέσει μοχλό πίεσης προς τους δανειολήπτες που μέχρι σήμερα καλύπτονταν πίσω από τις οριζόντιες ρυθμίσεις για προστασία οι οποίες ίσχυαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ