ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πεπεισμένος ο Κλάους Ρέγκλινγκ ότι το ΔΝΤ θα λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα

Πεπεισμένος ο Κλάους Ρέγκλινγκ ότι το ΔΝΤ θα λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι πλέον τόσο σημαντικό ως δανειστής της Ελλάδος , αλλά η οικονομική και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη του ΔΝΤ στην παρακολούθηση του προγράμματος είναι χρήσιμη δήλωσε στην γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα ο επικεφαλής του ESM δήλωσε πεπεισμένος ότι το ΔΝΤ θα λάβει μέρος στο ελληνικό πρόγραμμα, όμως αφήνει να εννοηθεί ότι ο ρόλος του δεν χρειάζεται να είναι χρηματοδοτικός, αλλά συμβουλευτικός, όπως δηλαδή ισχύει αυτή τη στιγμή.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους , κάτι που χαρακτήρισε αδύνατο για νομικούς λόγους και επανέλαβε πως διαθέσιμες λύσεις είναι η επιμήκυνση των δανείων στήριξης, η αναβολή των αποπληρωμών και δυνητικά η μετάθεση της καταβολής ορισμένων τόκων. «Το πώς ακριβώς θα συνδυαστούν αυτά εν τέλει επαφίεται στο Eurogroup», τόνισε.

Ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε στην βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει μεταρρυθμίσεις και υπογράμμισε πως αν η Ελλάδα χρησιμοποιήσει το χρόνο του χαμηλού κόστους εξυπηρέτησης για να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις τότε τόσο η Ελλάδα όσο και οι δανειστές θα βγουν κερδισμένοι.

«Στην Ελλάδα τα πράγματα κάποιες φορές κολλάνε. Αυτό δεν πρέπει πάντως να το εξισώνουμε με απροθυμία για μεταρρυθμίσεις», ανέφερε και απέδωσε πολλές καθυστερήσεις στην αδυναμία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τηρεί προς το παρόν τη συμφωνία, αυτή την εβδομάδα όλες οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για το τρέχον έτος πέρασαν το κοινοβούλιο. Αλλά φυσικά δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι αυτό θα ισχύει πάντα», είπε.

Ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο αναβίωσης του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αν και ήταν κατηγορηματικός ότι το Grexit θα ήταν μακράν η ακριβότερη λύση για όλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ