ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καταργούνται» οι ΠΟΛ - Μια φορά το χρόνο οι συγκεντρωτικές καταστάσεις

«Καταργούνται» οι ΠΟΛ - Μια φορά το χρόνο οι συγκεντρωτικές καταστάσεις
Pixabay

Δύο αναχρονιστικές πρακτικές που δημιουργούσαν πονοκεφάλους σε εφοριακούς, λογιστές και φορολογούμενους κατήργησε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής με αντίστοιχες αποφάσεις τους.

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξέδωσε απόφαση που προβλέπει πως η υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών πελατών για μια σειρά υπόχρεων θα γίνεται μια φορά το χρόνο και έως την 31η Μαρτίου, αντί για τέσσερεις φορές το χρόνο που ισχύσει σήμερα.

Με την ίδια απόφαση αναπροσαρμόζεται και το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής της και θα ανέρχεται σε 100 ευρώ για την εκπρόθεσμη υποβολή της ετήσιας κατάστασης, έναντι 400 ευρώ που προβλεπόταν έως τώρα για τις τέσσερις τριμηνιαίες καταστάσεις.

Η εγκύκλιο της ΑΑΔΕ σχετικά με το πότε θα υποβάλλονται οι συγκεντρωτικές καταστάσεις ορίζει τα ακόλουθα ανά κατηγορία :

-Από τους εκδότες ετησίως, ανεξαρτήτως κατηγορίας των τηρούμενων βιβλίων τους (απλογραφικά ή διπλογραφικά) ή της απαλλαγής τους από την τήρηση αυτών, καθώς και της υποχρέωσης ή μη υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν.

-Από τους λήπτες, υπόχρεους υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, που τηρούν είτε διπλογραφικά είτε απλογραφικά βιβλία, ετησίως και το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν.

-Από τους λήπτες, μη υπόχρεους υποβολής περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, το δημόσιο και τα ΝΠΔΔ, καθώς και τους αγρότες, φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται είτε στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, οι οποίοι όμως δεν ασκούν άλλη δραστηριότητα για την οποία υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων, είτε στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, ετησίως και το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους από το ημερολογιακό έτος που αφορούν.

Η δεύτερη θετική απόφαση του κ. Πιτσιλή έρχεται να λύσει ένα πρακτικό ζήτημα που αποτελούσε πολυετή στρέβλωση. Συγκεκριμένα, προβλέπει την αλλαγή από την 1η Ιανουαρίου του 2019 του τρόπου ηλεκτρονικής πρωτοκόλλησης των αποφάσεων, ερμηνευτικών εγκυκλίων και εγγράφων οδηγιών, που εκδίδονται από τις φορολογικές διευθύνσεις της κεντρικής υπηρεσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Ειδικότερα, καταργείται το πρόθεμα ΠΟΛ (από το "ΠΟΛΥΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΓΗ"), που τίθεται ως σήμερα αδιακρίτως πριν από τον αριθμό πρωτοκόλλου των αποφάσεων και εγκυκλίων και δημιουργεί, ως εκ τούτου, σύγχυση τόσο στους φορολογούμενους, όσο και στους υπαλλήλους της Αρχής ως προς το είδος και τον σκοπό του εγγράφου. Αντί αυτού, από 1.1.2019, καθιερώνονται τυποποιημένοι διακριτοί, κατά περίπτωση, αλφαριθμητικοί χαρακτήρες, αναλόγως του είδους του εγγράφου.

Ειδικότερα, θα τίθεται διακριτό πρόθεμα, ανά είδος εγγράφου, «Α» για τις αποφάσεις «Ε» για τις εγκυκλίους και «Ο» για τις οδηγίες προς τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Μετά τα αλφαβητικά προθέματα, θα ακολουθεί στην περίπτωση των αποφάσεων και των εγκυκλίων, τετραψήφιος αριθμός πρωτοκόλλου, αρχόμενος από διαφορετική χιλιάδα, αναλόγως του εάν πρόκειται για απόφαση ή εγκύκλιο και στην περίπτωση των οδηγιών, επταψήφιος αριθμός πρωτοκόλλου.

Με αυτόν τον τρόπο, θα καθίσταται ευχερής ο εντοπισμός οποιασδήποτε απόφασης, εγκυκλίου και οδηγιών, τόσο από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, όσο και από τους φορολογουμένους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ