ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επιχείρηση επιστροφής στις αγορές και τα δάνεια του ΔΝΤ

Η επιχείρηση επιστροφής στις αγορές και τα δάνεια του ΔΝΤ
Reuters

Το 2019 οι συνολικές δανειακές ανάγκες της Ελλάδος θα είναι περίπου 11 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, οι τόκοι εξυπηρέτησης του χρέους ύψους 5,6 δισ. ευρώ αναμένεται να υπερκαλυφθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού που θα διαμορφωθεί στα 7,4 δισ. ευρώ. Έτσι, οι καθαρές δανειακές ανάγκες θα περιοριστούν στα 9,2 δισ. ευρώ.

Ο βασικός στόχος της στρατηγικής δανεισμού που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είναι να αντλήσει 5 έως 7 δισ. ευρώ και να καλύψει από το μαξιλάρι ασφαλείας, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και τις επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα τη διαφορά μέχρι τα 9,2 δισ. ευρώ που υπολογίζονται οι δανειακές ανάγκες του επόμενου έτους.

Οι σκέψεις που επικρατούν στον ΟΔΔΗΧ είναι η επιχείρηση επιστροφής στις αγορές να ξεκινήσει με την ανανέωση των πενταετών ομολόγων που είχαν εκδοθεί την άνοιξη του 2014.

Από το σύνολο των αναγκών του 2019, ποσό 2,1 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και 5,8 δισ. ευρώ για λήξεις ομολόγων προς το Ευρωσύστημα.

Το οικονομικό επιτελείο, υπό την προϋπόθεση ότι θα το επιτρέψουν οι πολιτικές εξελίξεις, θέλει να μιμηθεί το παράδειγμα της Πορτογαλίας και να αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ μέχρι και το 2021.

Δηλαδή, να επιστρέψει συνολικό ποσό άνω των 8 δισ. ευρώ που έχει υψηλό κόστος με επιτόκια άνω του 3,8% και να διατηρήσει μόνο το μέρος του δανείου (περί τα τρία δισ. ευρώ) που έχει χαμηλό επιτόκιο κάτω από 1,8%, καθώς το ποσό αυτό αντιστοιχεί στη συμμετοχή της Ελλάδας στο κεφάλαιο του Ταμείου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ