ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχώρησε η μεταποιητική δραστηριότητα το Δεκέμβριο

Υποχώρησε η μεταποιητική δραστηριότητα το Δεκέμβριο
EUROKINISSI

Μικρή κάμψη κατέγραψε το Δεκέμβριο ο μεταποιητικός τομέας στην Ελλάδα σε μηναία βάση, σύμφωνα με την IHS Markit.

Συγκεκριμένα, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) έκλεισε στις 53,8 μονάδες τον Δεκέμβριο, τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από τις 54 μονάδες του Νοεμβρίου.

Παρότι εξασθένησε ελαφρώς τον Νοέμβριο, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής ήταν έντονος κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και αισθητά πάνω από την τάση που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία απέδωσαν την πρόσφατη άνοδο στον μεγαλύτερο όγκο νέων παραγγελιών και στην αυξημένη ζήτηση των πελατών.

Ο όγκος νέων εργασιών που έλαβαν οι Έλληνες κατασκευαστές αυξήθηκε επίσης με έντονο ρυθμό κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό (μετά την πρόσφατη υψηλή τιμή του Νοεμβρίου) που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο.

Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν, καθώς ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε σε υψηλό τριών μηνών. Μέλη του πάνελ συνέδεσαν την αύξηση των νεών εργασιών από το εξωτερικό με την εντονότερη ζήτηση από τους πελάτες του εξωτερικού και με την απόκτηση νέων πελατών.

Εν τω μεταξύ, ο ρυθμός αύξησης των τιμών εισροών εξασθένησε κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και κατέγραψε χαμηλό 27 μηνών. Στις περιπτώσεις που η επιβάρυνση κόστους αυξήθηκε, η άνοδος ήταν, σύμφωνα με αναφορές, αποτέλεσμα της υψηλότερης τιμής πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων και των χημικών προϊόντων. Παρότι η επιβάρυνση κόστους εξακολούθησε να αυξάνεται, οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα αναγκάστηκαν να μειώσουν τις χρεώσεις εκροών κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι η οριακή υποχώρηση των τιμών εκροών ήταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης περικοπής των τιμών με σκοπό την προσέλκυση πελατών.

Κατ’ αναλογία με τη συνεχιζόμενη αύξηση των νέων εργασιών, τα επίπεδα απασχόλησης αυξήθηκαν με σταθερό ρυθμό. Παρότι μειώθηκε καταγράφοντας χαμηλό έξι μηνών, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας ήταν ένας από τους εντονότερους που έχουν καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας. Ο όγκος αδιεκπεραίωτων εργασιών μειώθηκε για ένατο συνεχή μήνα, ως αποτέλεσμα του βελτιωμένου εργατικού δυναμικού.

Οι αυξημένες απαιτήσεις παραγωγής οδήγησαν επίσης σε αύξηση της αγοραστικής δραστηριότητας τον Δεκέμβριο. Η χρήση αποθεμάτων στην παραγωγή οδήγησε στην ταχύτερη μείωση των αποθεμάτων πρώτων υλών που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2017.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξήθηκε τον Δεκέμβριο, καθώς οι εταιρείες του μεταποιητικού τομέα συνέδεσαν την αισιοδοξία με τη συνεχή άνοδο της ζήτησης των πελατών και τις αυξημένες επενδύσεις σε νέα τεχνολογία. Τα επίπεδα αισιοδοξίας ήταν τα ισχυρότερα που έχουν καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών και, σε γενικές γραμμές, έντονα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ