ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εύσημα Μέρκελ για την οικονομία ενώ οι θεσμοί βλέπουν εκκρεμότητες

Εύσημα Μέρκελ για την οικονομία ενώ οι θεσμοί βλέπουν εκκρεμότητες
Reuters

Ως διέξοδο από την πολιτική εσωστρέφεια αντιμετωπίζουν στην κυβέρνηση την επικείμενη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα στις 10 και 11 Ιανουαρίου. Τα κυβερνητικά στελέχη αποβλέπουν στις δηλώσεις που αναμένεται να κάνει η Γερμανίδα καγκελάριος για τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και στις αναφορές της στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, αυτή η πρόοδος θα εξετασθεί εκ νέου στα τέλη Ιανουαρίου από τα κλιμάκια των θεσμών, τα οποία θα επανέλθουν στην Αθήνα για τη δεύτερη μετα- προγραμματική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Το «μπλοκάκι» των θεσμών για την Ελλάδα είναι ήδη γεμάτο παρατηρήσεις για εκκρεμή θέματα, τα οποία θα πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 11 Μαρτίου, οπότε το Eurogroup θα ενημερωθεί ξανά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται πως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018, το Eurogroup εξετάζει τακτικά τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας. Αυτή η εποπτεία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αξιολόγηση της προόδου όσον αφορά τις δεσμεύσεις μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος που επισυνάπτονται στη δήλωση του Eurogroup του Ιουνίου 2018 και την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Η πρώτη αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2018 και η πρώτη έκθεση αξιολόγησης υπό το καθεστώς αυτό δημοσιεύθηκε στις 22 Νοεμβρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε σε αυτή πως η υλοποίηση ορισμένων μεταρρυθμίσεων είναι βραδύτερη από το αναμενόμενο. Στους τομείς που υπάρχουν καθυστερήσεις συμπεριέλαβε τις ιδιωτικοποιήσεις, την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις τοποθετήσεις Γενικών Γραμματέων και τη στελέχωση της ΑΑΔΕ.

Η δεύτερη έκθεση αξιολόγησης θα δημοσιευθεί στα τέλη Φεβρουαρίου και θα εξεταστεί στις 11 Μαρτίου από το Eurogroup. Δεδομένου ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να βγει στις αγορές στο πρώτο τρίμηνο του 2019, μια αρνητική έκθεση των θεσμών για τη μεταρρυθμιστική πρόοδο της χώρας θα προκαλούσε προβλήματα σε αυτή την προσπάθεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ