ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουλάχιστον 420 εκατ. ευρώ μεγαλύτερες του στόχου οι φορολογικές εισπράξεις το 2018

Τουλάχιστον 420 εκατ. ευρώ μεγαλύτερες του στόχου οι φορολογικές εισπράξεις το 2018
PIXABAY

Αισθητή αύξηση κατέγραψαν τα φορολογικά έσοδα το 2018, ενώ αισθητή μείωση σημειώθηκε και στο απόθεμα των προς επιστροφή φόρων. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ απηύθυνε επιστολή στο προσωπικό της φορολογικής διοίκησης προκειμένου να το ενημερώσει για τις επιδόσεις του 2018 και τις στοχεύσεις της ηγεσίας της Αρχής για το 2019.

Αναφορικά με το 2018 κ. Πιτσιλής στάθηκε σε δύο βασικά μεγέθη. Όπως ανέφερε, από τα προσωρινά στοιχεία Δεκεμβρίου 2018 προκύπτει ότι η ΑΑΔΕ ξεπέρασε τον ετήσιο στόχο των εσόδων κατά τουλάχιστον 420 εκατ. ευρώ (από την οριστικοποίηση των στοιχείων σε λίγες ημέρες αναμένεται να προκύψει ακόμα μεγαλύτερη υπέρβαση).

Παράλληλα, ενημέρωσε πως στις 31-12-2018 το συνολικό απόθεμα των προς επιστροφή φόρων είχε μειωθεί σε περίπου 755 εκατ. ευρώ, από 1,4 δισ. ευρώ στις 31-12-2017. Εξ αυτών των εκκρεμών επιστροφών το άνω των 90 ημερών απόθεμα για το οποίο δεν έχουν σταλεί ειδοποιήσεις στους δικαιούχους έχει μειωθεί σε περίπου 182 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Πιτσιλής ανέφερε πως το 2019 θα είναι ακόμα πιο απαιτητικό για τη φορολογική διοίκηση. «Εκτός από τους στόχους των εσόδων και τη διαρκή μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, πρέπει να δώσουμε έμφαση σε δύο μεγάλους άξονες δράσεων: Ο πρώτος είναι ο σεβασμός και η εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων, που δικαιούνται καλύτερες και λιγότερο γραφειοκρατικές υπηρεσίες, με όσο το δυνατόν λιγότερη ανάγκη φυσικής τους παρουσίας σε ΔΟΥ και Τελωνεία. Ο δεύτερος, που έχει άμεση επίπτωση και στον πρώτο, είναι η αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού μας, η έγκαιρη προμήθεια αγαθών και υπηρεσιών σε όλες τις υπηρεσίες μας, η βελτίωση των εσωτερικών μας διαδικασιών και η εξασφάλιση αποτελεσματικότερης επικοινωνίας μεταξύ των κεντρικών και περιφερειακών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ», ανέφερε σχετικά.

Τέλος, σημείωσε πως το 2019 θα υπάρξει αναδιάταξη των περιφερειακών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, με στόχο την ορθολογικότερη κατανομή των δυνάμεών και τη δημιουργία μονάδων που θα μπορούν να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πολίτες.

«Στοχεύοντας στην εσωτερική ανανέωση και την ενίσχυση του αισθήματος δικαιοσύνης, αμεροληψίας και ακεραιότητας, είναι αναγκαίο, σε πρώτη φάση στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, να προχωρήσουμε σε μετακινήσεις, με αντικειμενικά κριτήρια, των στελεχών μας που υπηρετούν στην ίδια περιφερειακή μονάδα για πολλά χρόνια, αφού λάβουμε υπόψη και τις προτιμήσεις τους», είπε σχετικά, δίνοντας έναν στίγμα των επικείμενων αλλαγών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ