ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση - «φωτιά» έως και 50% στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων

Αύξηση - «φωτιά» έως και 50% στους φόρους μεταβίβασης ακινήτων
EUROKINISSI

Οι νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες εφαρμόστηκαν πέρυσι μόνο για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, ενεργοποιήθηκαν την Πρωτοχρονιά για όλους τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα.

Οι τιμές ζώνης οι οποίες είναι αυξημένες σχεδόν για το 60% των περιοχών σε όλη τη χώρα, έχουν ανεβάσει έως και 50% τον φόρο μεταβίβασης.

Για παράδειγμα, η αγορά ενός διαμερίσματος 100 τμ στην Καλλιθέα κοστίζει σήμερα ακριβότερα κατά 47,6% αφού ο φόρος μεταβίβασης από 1.842,75 ευρώ που ήταν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου από την Πρωτοχρονιά εκτοξεύτηκε στα 2.720,25 ευρώ.

Εάν κάποιος επιθυμεί να αποκτήσει διαμέρισμα 100 τμ στον Άλιμο, ο φόρος μεταβίβασης μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου ήταν 2.740 ευρώ αλλά πλέον έχει φτάσει στις 3.307 ευρώ.

Εκτός από τους φόρους στις μεταβιβάσεις την ανηφόρα έχουν πάρει μια σειρά άλλοι φόροι και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα όπως το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, το τεκμήριο κατοικίας, ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις νεόδμητες κατοικίες, τα δημοτικά τέλη, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων, τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων, οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.

Συνολικά σε 3.792 περιοχές της χώρας εφαρμόζονται από την Πρωτοχρονιά οι αυξημένες αντικειμενικές αξίες που φέρνουν έξτρα επιβαρύνσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ