ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέταρτη παράταση στο διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

Τέταρτη παράταση στο διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ
Εurokinissi/ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Προβληματισμό για το γεγονός πως χθες υπήρξε άλλη μια μετάθεση της ημερομηνίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών σταθμών της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και στη Μελίτη εκφράζει δημοσίευμα του Reuters, την ίδια στιγμή που κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ αναζητούν κίνητρα προκειμένου να δελεάσουν τους υποψήφιους επενδυτές για την υποβολή αξιοπρεπών δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.

Χθες, 7 Ιανουαρίου, ήταν η τρίτη προθεσμία που είχαν δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ΔΕΗ για την υποβολή προσφορών, αλλά τελικά κατά το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι δεν επρόκειτο να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές και έτσι ορίσθηκε νέα προθεσμία για τις 23 Ιανουαρίου. Είναι η τέταρτη παράταση, και όλα, με βάση τις πληροφορίες, δείχνουν «ναυάγιο» του διαγωνισμού.

Οι μονάδες είναι ζημιογόνες κατά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μηνιαίως, οι χρηματιστηριακές τιμές των ρύπων βρίσκονται στα ύψη λόγω της ευρωπαϊκής πολιτικής για απανθρακοποίηση της αγοράς και ταυτόχρονα το προσωπικό θεωρείται υπεράριθμο.

Οι υποψήφιοι επενδυτές ανέμεναν μετά τα όσα είχαν γίνει γνωστά πριν από τα Χριστούγεννα τη δημοσίευση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου που αφορούσε τη μείωση του προσωπικού των 1.248 εργαζομένων στις πωλούμενες μονάδες αλλά και τη δρομολόγησή της προκειμένου να έχουν μια πιο σαφή εικόνα για τη διαμόρφωση των οικονομικών τους προσφορών. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ούτε μέχρι χθες.

Επίσης, δεν δίνονται σαφείς δεσμεύσεις ως προς την καθιέρωση μηχανισμού αποζημίωσης της επάρκειας ισχύος των λιγνιτικών σταθμών, κίνητρο το οποίο βρίσκεται στα γραφεία των Βρυξελλών. Ταυτόχρονα η μη υιοθέτηση ενός ακόμη μηχανισμού, αυτού του επιμερισμού ζημιών και κερδών των πωλούμενων μονάδων ανάμεσα στη ΔΕΗ και στους επενδυτές αποτρέπει τους τελευταίους από την υποβολή αξιόλογων οικονομικών προτάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κοινοπρακτικά σχήματα που συμμετέχουν στον διαγωνισμό θεωρούν ότι με αυτά τα δεδομένα θεωρείται πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να μη συμμετέχουν τελικά στη φάση της κατάθεσης προσφορών. Φέρνουν ως παράδειγμα το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για τη μείωση του προσωπικού κατά το ήμισυ, καθώς τα κίνητρα που δίνει η ΔΕΗ στους εργαζομένους συνολικά 20.000 ευρώ ανά αποχωρούντα είναι πολύ χαμηλά.

Αλλά ακόμη κι αν τρέξει το πακέτο αποχώρησης, σύμφωνα με επενδυτές, είναι πολύ μικρό το χρονικό περιθώριο που δίνεται για τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτό.

Διαβεβαιώσεις δεν έχουν λάβει και για τα υπόλοιπα ζητήματα που έχουν θέσει, όπως ο μηχανισμός αποζημίωσης της επάρκειας ισχύος των λιγνιτικών μονάδων, ενώ συνολικά βλέπουν ότι τα οικονομικά και νομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συγκεκριμένοι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι δομικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ