ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Δανεισμός 7 δισ. ευρώ από τις αγορές και αποπληρωμή του ΔΝΤ

Τσακαλώτος: Δανεισμός 7 δισ. ευρώ από τις αγορές και αποπληρωμή του ΔΝΤ
EUROKINISSI

Στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων των τραπεζών , στο πλάνο εξόδου στις αγορές, αλλά ακόμη και στις σχέσεις του με τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στο ραδιόφωνο του news247.

Για την έξοδο στις αγορές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως στόχος είναι εφέτος να αντληθούν λίγο περισσότερα από 7 δισ. ευρώ, ενώ ξεκαθάρισε πως το ότι υπάρχει ένα ταμειακό μαξιλάρι ύψους 25 δισ. ευρώ, κάνει πιο εύκολα τα πράγματα για το χρόνο εξόδου.

«Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για να έχουμε ένα μαξιλάρι 25 δισ. ευρώ και χάρη σε αυτό είμαστε σε θέση να επιλέξουμε πότε θα βγούμε στις αγορές», είπε και τόνισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρέπει να βάλει «όλα τα αβγά στο καλάθι ότι δεν θα βγούμε στις αγορές».

«Την πάτησαν με τις συντάξεις προβλέποντας ότι θα κοπούν, αφού κάηκαν στο χυλό ας φυσήξουν το γιαούρτι», είπε σχετικά και αποκάλυψε πως το επόμενο διάστημα θα αγοράσουμε το χρέος στο ΔΝΤ ή στην ΕΚΤ, ή λίγο από τα δύο.

Αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια ξεκαθάρισε πως το υπουργείο εργάζεται επάνω στο ιταλικό μοντέλο. «Δουλεύουμε ένα σχήμα εγγυήσεων για τη μείωση των κόκκινων δανείων», είπε σχετικά. Ο ίδιος ανέφερε πως η προσπάθεια αυτή στηρίζεται από το γεγονός πως αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων.

Σε ότι αφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε πως το επίπεδο της συνεργασίας δεν είναι το επιθυμητό και άφησε και αιχμές για τις δημοσιες τοποθετήσεις του κεντρικού τραπεζίτη. «Έχουμε διαφωνίες στην πολιτική με τον κ. Στουρνάρα και της ομάδας του. Θα μπορούσε να είναι καλύτερη η συνεργασία μέσα σε ένα πλαίσιο όπου θα υπήρχαν διαφωνίες. Η ΤτΕ είναι μια ανεξάρτητη αρχή. Ο κ. Στουρνάρας είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει η δημοσιότητα. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι πιο στενά στο ρόλο του», είπε σχετικά.

Πάντως ο ίδιος θέλησε να αποσαφηνίσει πως οι τράπεζες δεν έχουν προβλήματα ευστάθειας. «Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, δεν υπάρχει πρόβλημα ευστάθειας», είπε.

Ερωτηθείς για το αφορολόγητο και το εάν θα μειωθεί το 2020 δεν έδωσε μια σαφή απάντηση. «Κάθε τι στο χρόνο του», είπε, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει δείξει ότι ξέρει να διαπραγματεύεται.

Για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους προς τους ιδιώτες είπε πως είναι λίγο πάνω από 2 δισ. ευρώ, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι εξ αυτών αφορά σε χρέη που είναι αμφισβητήσιμα και είναι στην κρίση των δικαστηρίων.

Για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων ο υπουργός αρνήθηκε την κριτική της αντιπολίτευσης και υποστήριξε πωςτα έργα ορόσημα προχωρούν κανονικά. «Το να μας λένε οι αντίπαλοί μας που χρεοκόπησαν τη χώρα ότι δεν γίνονται επενδύσεις είναι, το λιγότερο, υπερβολικό. Το Ελληνικό προχωράει, περιμένουμε την άδεια για το καζίνο, την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Είναι εφικτό να ξεκινήσουν τα έργα μέχρι το καλοκαίρι», είπε.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε πως υπάρχει πλειοψηφία 151 βουλευτών για να περάσει. «Είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί για πολλά χρόνια. Πρέπει όλοι να πάρουν θέση. «Δεν είναι δυνατόν ο Κ. Σημίτης, επί οκτώ χρόνια πρωθυπουργός, να έχει δώσει τρεις συνεντεύξεις και να μην παίρνει θέση για το συγκεκριμένο θέμα, να μην λέει τίποτα. Αυτό είναι ευθυνοφοβία», σημείωσε σχετικά.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα υποστήριξε ότι έχουν υπάρξει και διαφωνίες στο παρελθόν, τονίζοντας πως ο ίδιος θέλει οι αποφάσεις να παίρνονται πιο συλλογικά.

Τέλος, ξεκαθάρισε πως ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ξανά πρωθυπουργός και πως όταν έρθει ο χρόνος για την αντικατάσταση του στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ αυτό θα γίνει από τη νέα γενιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ