ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες οι προκλήσεις για την κυβέρνηση στο ασφαλιστικό και την προσφυγική κρίση

Μεγάλες οι προκλήσεις για την κυβέρνηση στο ασφαλιστικό και την προσφυγική κρίση
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στις προκλήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο ασφαλιστικό και την προσφυγική κρίση εστιάζει δημοσίευμα του CNBC, το οποίο αναφέρεται στις πιθανότητες το 2016 να φέρει μια σειρά από νέα προβλήματα για την Ελλάδα.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως υπό το βάρος των πιέσεων των δανειστών η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώθηκε να αποσύρει από τη Βουλή νομοσχέδιο που αποσκοπούσε στο να μειωθεί η επιβάρυνση του προγράμματος λιτότητας στους φτωχότερους Έλληνες και χαρακτηρίζει την απόσυρση του παράλληλου προγράμματος ως «βραχυπρόθεσμη ήττα» για τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το δημοσίευμα εστιάζει στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία αναμένεται τον επόμενο μήνα και η οποία χαρακτηρίζεται ως το «μεγάλο εμπόδιο» για την Ελλάδα. Όπως επισημαίνεται αποτελεί πρόκληση για την Ελλάδα να πείσει τους πιστωτές της ότι μπορεί να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες κατά μέχρι 1% του ΑΕΠ μέσω περικοπών στις συντάξεις. «Η νέα αναπροσαρμογή των συντάξεων θα μπορούσε να είναι η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι», αναφέρεται σχετικά και τονίζεται πως κάποιοι από του 153 κυβερνητικούς βουλευτές έχουν ήδη καταστήσει σαφές ότι δεν θα υποστηρίξουν νέες περικοπές στις συντάξεις.

Το δημοσίευμα παραθέτει την άποψη του καθηγητή του Γέιλ Στάθη Καλύβα ότι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν είναι μόνο θέμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και ανακαθορισμού ενός συστήματος που δεν βιώσιμο και είναι άδικο. Το ίδιο δημοσίευμα φιλοξενεί και απόψεις του καθηγητή του London School of Economics Κέβιν Φέδερστοουν σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα πάσχει από δυσλειτουργικά δημόσια ιδρύματα, κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες μεταξύ αυτών που είναι εντός και αυτών που είναι εκτός του συστήματος, από την έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των συνδικάτων και των επιχειρήσεων και από συζητήσεις πολιτικής που είναι ρηχές και δείχνουν προσήλωση στις βραχυπρόθεσμες προοπτικές.

Το CNBC αναφέρει πως και η προσφυγική κρίση ασκεί πρόσθετες πιέσεις στην Ελλάδα, καθώς η χώρα έχει υποδεχθεί ήδη περισσότερους από 700.000 πρόσφυγες και δυνητικά θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητά της να διαχειριστεί τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον Κέβιν Φέδερστοουν η προσφυγική κρίση αποτελεί «τεράστια απειλή» για την Ευρώπη και είναι ένα ακόμη επεισόδιο που δείχνει ότι η Ευρώπη έχει αποτύχει στη δοκιμασία του« επιμερισμού των βαρών».

Αν και η μεταρρυθμιστική κόπωση στην ελληνική κοινωνία και η άρνηση των μεγάλων κομμάτων να συνεργαστούν στις διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν αρνητικούς παράγοντες για τη χώρα, ωστόσο το δημοσίευμα αναφέρει πως πολλοί αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα επανέλθει σε σωστή τροχιά.

«Είναι η Ελλάδα καταδικασμένη; Όχι, όχι βεβαίως. Η πολιτική έχει να κάνει με το να προχωρείς στις σωστές επιλογές και υπάρχει ακόμη περιθώριο για την Ελλάδα να το πράξει», δήλωσε στο CNBC ο καθηγητής του London School of Economics.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ