Αύξηση κατώτατου μισθού από 1η Φεβρουαρίου - Ποιες αλλαγές θα δουν οι μισθωτοί
Πηγή: EUROKINISSI / ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Από την 1η Φεβρουαρίου 2019, θα ισχύσει η αύξηση του κατώτατου μισθού, με τα σχετικά πορίσματα των αρμόδιων φορέων και των κοινωνικών εταίρων να ολοκληρώνονται τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέα Νεφελούδη.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο κ. Νεφελούδης εκτίμησε ότι η διαδικασία αύξησης του κατώτατου θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι καταργείται ο υποκατώτατος για νέους κάτω των 25, «δημιουργώντας προϋποθέσεις περαιτέρω αυξήσεων».

Η απαιτούμενη υπουργική απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα υπογραφεί, όπως έχει δηλώσει η Έφη Αχτσιόγλου, εντός του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου, με την αρμόδια επιτροπή να εισηγείται στο υπουργείο Εργασίας αύξηση ύψους από 5% έως και 10%.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», οι εμπειρογνώμονες εισηγούνται αυξήσεις μεταξύ 29 και 59 ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο, ο κατώτατος μισθός εκτιμάται ότι θα ανέλθει τουλάχιστον στα 630 ευρώ, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τόσο τις αποδοχές όσων εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, όσο και τα επιδόματα και μισθούς που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ και υπολογίζονται με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο.

Αντίστοιχα, βέβαια, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση εισφορών για τους μη μισθωτούς που καταβάλλουν το κατώτατο ασφάλιστρο, δηλώνοντας εισοδήματα έως 7.000 ευρώ.

Η αύξηση, που θα αποφασιστεί έως το τέλος Ιανουαρίου, θα δοθεί στους μισθωτούς από την ημερομηνία υπογραφής της υπουργικής απόφασης και θα ισχύσει –εφόσον δεν υπάρξει κάποια νέα νομοθετική παρέμβαση– έως την υπογραφή της επόμενης απόφασης, το καλοκαίρι του 2020.

Διαβάστε επίσης