ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρυθμιστικές διευκολύνσεις για τις FinTech επιχειρήσεις σχεδιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος

Ρυθμιστικές διευκολύνσεις για τις FinTech επιχειρήσεις σχεδιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος
REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Άνοιγμα σε εταιρείες τεχνολογίας, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και νεοφυείς επιχειρήσεις κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος σε μια προσπάθεια να καταστήσει το εγχώριο ρυθμιστικό και επενδυτικό περιβάλλον πιο λειτουργικό για τις FinTech επιχειρήσεις.

Χθες ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αποκάλυψε πως το 2019 η Τράπεζα της Ελλάδος σκοπεύει να προχωρήσει στη δημιουργία ενός Κέντρου Καινοτομίας, προκειμένου από κοινού με τα ενδιαφερόμενα μέρη να βελτιώσουν το ρυθμιστικό και επενδυτικό περιβάλλον που περιβάλει τις επιχειρήσεις του FinTech.

Η Τράπεζα της Ελλάδος υπογραμμίζει διαρκώς τους τελευταίους μήνες την ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζών, αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων ευρύτερα, ώστε να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις που θέτει η δεύτερη οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών (PSD2).

Η PSD2 αυξάνει τον ανταγωνισμό στην ήδη ανταγωνιστική βιομηχανία πληρωμών, θέτοντας σε εφαρμογή νέους τύπους υπηρεσιών πληρωμών, αλλά και ενισχύοντας την προστασία και την ασφάλεια των πελατών των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων.

Ενδεικτικά η οδηγία καθιστά σαφές ότι οι πελάτες έχουν δικαίωμα χρήσης των αποκαλούμενων παρόχων υπηρεσιών εκκίνησης πληρωμών (PISP) και παρόχων υπηρεσιών πληροφοριών λογαριασμού (AISP), όπου ο λογαριασμός πληρωμών είναι προσβάσιμος στο διαδίκτυο και όπου έχουν δώσει τη ρητή συγκατάθεσή τους.

Αυτές οι αλλαγές αναπτύσσουν περαιτέρω τις δραστηριότητες τραπεζικής και ηλεκτρονικού εμπορίου και στηρίζουν τη χρήση των πληρωμών μέσω διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας, διευκολύνοντας τους πελάτες των εταιρειών στο να διαχειριστούν τους λογαριασμούς τους και να προβαίνουν σε καλύτερες συγκρίσεις προσφορών για χρηματοοικονομικά προϊόντα και σχετικές υπηρεσίες.

Σε κάθε περίπτωση η εστίαση της Τράπεζας της Ελλάδος στη διευκόλυνση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις του FinTech έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, όπως προκύπτει και από ανεξάρτητες μελέτες.

Ενδεικτικώς, μελέτη που έχουν παρουσιάσει ο καθηγητής του ΟΠΑ Γιώργος Δουκίδης και ο αναπληρωτής καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Παναγιώτης Κουρουθανάσης αναφέρει ότι η ανάπτυξη του κλάδου των FinTech επιχειρήσεων στη χώρα μας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ έως και 0,6%, στο ενδεχόμενο που η αξία συναλλαγών μέσω FinTech υπηρεσιών προσεγγίσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κατά την ίδια μελέτη η συμβολή του κλάδου των FinTech θα μπορούσε να ανέλθει και έως το 1,8% του ΑΕΠ σε περίπτωση που η Ελλάδα εξελισσόταν σε έναν περιφερειακό πόλο καινοτομίας στη ΝΑ Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ