ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγιώνεται το κλίμα απαισιοδοξίας στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα

Παγιώνεται το κλίμα απαισιοδοξίας στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα
EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ/φωτογραφία αρχείου

Η παγίωση ενός κλίματος απαισιοδοξίας στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, οι «μηδενικές προσδοκίες» για την αύξηση των αποδοχών τους, το μαζικό αίσθημα ανασφάλειας για τη διατήρηση της θέσης δουλειάς τους, με την ποιοτική υποβάθμιση των όρων εργασίας να συνεχίζεται, αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα βασικά ευρήματα της δεύτερης μέτρησης της έρευνας κοινής γνώμης «Δείκτες Κλίματος Αγοράς Εργασίας», μιας παρέμβασης του Ινστιτούτου Εργασίας / ΓΣΕΕ με στόχο την καταγραφή, συσχέτιση και αξιολόγηση κρίσιμων μεγεθών και πτυχών της αγοράς εργασίας.

Πιο συγκεκριμένα το 71% των μερικώς απασχολουμένων δηλώνει απαισιόδοξο για την πορεία της χώρας τούς επερχόμενους μήνες, καταδεικνύοντας πως οι πιο ευάλωτες κατηγορίες της μισθωτής εργασίας καλούνται να διαβιώσουν υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες.

Έλλειμμα αισιοδοξίας εντοπίζεται στο 56% του συνόλου των εργαζομένων, καθώς 6 στους 10 δεν αναμένουν κάποια θετική εξέλιξη στον μισθό τους, επιβεβαιώνοντας ότι η επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων χρειάζεται να πραγματοποιηθεί με ουσιαστικό και ολοκληρωμένο τρόπο.

Η απαισιοδοξία αυτή είναι δικαιολογημένη. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η μείωση της ανεργίας έρχεται με μισθούς 317 ευρώ για έναν στους τρεις και αντικατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης με θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Από τις 100 νέες θέσεις, οι 54 είναι θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, ύψους 300 ευρώ τον μήνα!

Τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τον περασμένο Νοέμβριο δείχνουν ότι χάθηκαν 33.249 θέσεις εργασίας, πλέον των 120.097 θέσεων εργασίας τον Οκτώβριο του 2018. Η χώρα μας παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση των ποσοστών ανεργίας στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση επιμένει στο αφήγημά της περί βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης. Η δε μερική απασχόληση εκτοξεύτηκε στο εκρηκτικό ποσοστό για χώρα της ΕΕ του 57,4%, ενώ από το 1,5 εκατομμύριο εργαζομένους οι 422.000 αμείβονται με μισθούς κάτω των 500 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ