ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσιεύθηκε η απόφαση Αλεξιάδη για την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί

Δημοσιεύθηκε η απόφαση Αλεξιάδη για την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η απόφαση για την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η απόφαση που υπογράφεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη προβλέπεται ότι θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016, οπότε και θα επιβληθεί η αύξηση κατά 20 το λίτρο (ή κατά 15 λεπτά ανά φιάλη 750 ml).

Όπως αναφέρει η απόφαση, τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία παράγουν ή μεταποιούν κρασί εκτός καθεστώτος αναστολής, που δεν έχει διατεθεί προς πώληση έως την 31η Δεκεμβρίου 2015, προβαίνουν υποχρεωτικά σε απογραφή των αποθεμάτων που έχουν στην κατοχή τους κατά την ημερομηνία αυτή. Τα ανωτέρω πρόσωπα οφείλουν να δηλώσουν τα εν λόγω αποθέματα στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές το αργότερο μέχρι 31.01.2016. Ξεκαθαρίζεται πάντως πως η ως άνω υποχρέωση δεν υφίσταται για τα πρόσωπα που δεν έχουν την ιδιότητα του παραγωγού και κατέχουν τα εν λόγω προϊόντα για σκοπούς χονδρικής ή λιανικής πώλησης ή για επιτόπια κατανάλωση.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα τα οποία λαμβάνουν άδεια φορολογικής αποθήκης και εγκεκριμένου αποθηκευτή, υποχρεούνται να εισάγουν τα αποθέματα αυτά στη φορολογική αποθήκη σε καθεστώς αναστολής, άμεσα κατόπιν της έκδοσης των εν λόγω αδειών. Οι άδειες αυτές πρέπει να έχουν εκδοθεί το αργότερο έως 30 Απριλίου 2016.

Για τα αποθέματα που δεν θα εισαχθούν εντός της τεθείσας προθεσμίας σε φορολογική αποθήκη, υποβάλλεται δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την καταβολή των φορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων έως την ημερομηνία αυτή (30/4/2016). Σε περίπτωση θέσης σε ανάλωση μέρους των αποθεμάτων πριν την έκδοση της άδειας φορολογικής αποθήκης και εντός της τεθείσας προθεσμίας, υποβάλλεται δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την καταβολή των αναλογουσών φορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων.

Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία παράγουν ή μεταποιούν κρασί υπό καθεστώς αναστολής σε φορολογική αποθήκη, τα οποία ωστόσο κατέχουν αποθέματα εκτός καθεστώτος αναστολής, προβαίνουν επίσης σε δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τα αποθέματα αυτά.

Οι μικροί οινοπαραγωγοί οι οποίοι λειτουργούν εκτός καθεστώτος αναστολής, δηλώνουν τα αποθέματα τους, τα οποία δεν έχουν διατεθεί προς πώληση έως την 31η Δεκεμβρίου 2015 και υποβάλλουν δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την καταβολή των αναλογουσών φορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων έως 31.01.2016.

Στα πρόσωπα τα οποία παράγουν ή μεταποιούν κρασί παρέχεται προθεσμία δύο ετών για την ογκομέτρηση των δεξαμενών και δοχείων στα οποία τοποθετούνται τα εν λόγω προϊόντα.

Το μέτρο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή στο πλαίσιο του προηγούμενου εφαρμοστικού νόμου, εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε αύξηση εσόδων της τάξεως των 55 εκατ. ευρώ. Από το φόρο εξαιρούνται τα εξαγόμενα ελληνικά κρασιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ