Βαρίδι για τη μεταρρυθμιστική ατζέντα το πολιτικό κλίμα
Πηγή: (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Η πολιτική αβεβαιότητα σκιάζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και πλέον οι διεθνείς αναλυτές αναφέρουν πως όσο ταχύτερα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα τόσο το καλύτερο.

Τον χορό των αναλύσεων με φόντο τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις άνοιξε το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμα του οποίου φιλοξενούνται οι απόψεις του συμπροέδρου της εταιρείας συμβούλων Teneo Intelligence Wolfango Piccoli. «Οι πρόωρες εκλογές είναι καλά νέα για τους επενδυτές» σημειώνει και προσθέτει ότι «η χώρα έχει μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς εδώ και εβδομάδες και όσο νωρίτερα γίνουν οι εκλογές τόσο το καλύτερο».

Στο ίδιο δημοσίευμα, o Mujtaba Rahman της Eurasia Group εκτιμά ότι «η έξοδος του Καμμένου βοηθάει στο να ξεκαθαρίσει η αβεβαιότητα των τελευταίων ημερών, η οποία τροφοδοτήθηκε από τις εναλλαγές στη στάση του».

Το ρίσκο πρόωρων εκλογών αυξάνεται, εκτιμά την ίδια ώρα σε ανάλυσή της η Citigroup, η οποία από κοινού με αντίστοιχη ανάλυση της Morgan Stanley σταθμίζει τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως η ΝΔ είναι πιθανότερο να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης. Το μεγάλο ζητούμενο για τους αναλυτές και τις αγορές φαίνεται να είναι ήδη η επόμενη μέρα, υπό το πρίσμα συνέχισης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και τήρησης των δημοσιονομικών δεσμεύσεων.

«Παρά την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα, οι πιθανότητες ανατροπής των μεταρρυθμίσεων του Μνημονίου και της δημοσιονομικής πειθαρχίας παραμένουν χαμηλές» σημειώνει η Citi. Κατά την ανάλυση της Morgan Stanley «ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να θεωρηθούν από τις αγορές ως ένα νέο γεγονός ρίσκου». Πλην όμως, η Morgan Stanley προσθέτει πως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν νίκη της ΝΔ με μεγάλη διαφορά. «Δεδομένων των επίμονων ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του χρέους και το υψηλό απόθεμα κόκκινων δανείων, η συνεχιζόμενη δημοσιονομική σύνεση και η μεταρρυθμιστική ατζέντα αποτελούν κλειδί για την Ελλάδα.

Η οικονομία δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης, όμως αυτό που θα είναι κρίσιμης σημασίας για τους επενδυτές είναι αν η τάση αυτή είναι βιώσιμη» τονίζει. Όσον αφορά τον χρόνο των εκλογών, οι γνώμες των αναλυτών διίστανται.

«Θεωρώ ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο Τσίπρας να προκηρύξει πρόωρες εκλογές εντός των επόμενων μηνών» δηλώνει η Maartje Wijffelaars, οικονομική αναλύτρια της Rabobank, ενώ ο Constantine Fraser, αναλυτής ευρωπαϊκών υποθέσεων της TS Lombard, πιστεύει ότι η Ελλάδα θα αποφύγει τις πρόωρες εκλογές εντός των επόμενων μηνών, δεδομένης της στήριξης ορισμένων βουλευτών των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης
Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!