ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς τραπεζικό δανεισμό οκτώ στις 10 αγορές ακινήτων

Χωρίς τραπεζικό δανεισμό οκτώ στις 10 αγορές ακινήτων
EUROKINISSI

Έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ) αποκαλύπτει ότι οι περισσότερες αγορές ακινήτων πραγματοποιούνται με μετρητά και όχι με τραπεζικό δανεισμό.

Πιο συγκεκριμένα, οκτώ στα δέκα ακίνητα ή το 84,7% που πωλήθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 αγοράστηκαν εξ ολοκλήρου τοις μετρητοίς.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα ακίνητα παλαιάς κατασκευής συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν στην αγορά, τα φθηνά εξαντλούνται με τις τιμές τους να έχουν αρχίσει να τσιμπάνε, εμφανίζονται ευκαιρίες για αγορά ακινήτων μεγάλης επιφάνειας και μικρότερης ηλικίας, ενώ οι συναλλαγές πραγματοποιούνται πλέον σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα στοιχεία αυτά πιστοποιούν τα σημάδια ζωής που αρχίζει να εμφανίζει η αγορά των ακινήτων. Ειδικότερα, η έρευνα της ΕΠΠΑ καταδεικνύει τα εξής:

  • Οκτώ στα δέκα ακίνητα ή το 83,5% που αγοράζονται είναι παλαιά κατασκευής και μόλις 16,5% είναι νεόδμητα (ακίνητα τα οποία κατοικούνται για πρώτη φορά ανεξαρτήτως ηλικίας). Για έξι στα δέκα ακίνητα θα απαιτηθούν μόνο λίγες τεχνικές παρεμβάσεις, ενώ για το 40,8% των κατοικιών που αγοράζονται απαιτείται εκτεταμένη ανακαίνιση.
  • Τα παλαιά ακίνητα προτιμήθηκαν από την πλειονότητα των αγοραστών, καθώς η επιβολή ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επενδυτές.
  • Το φαινόμενο Airbnb έκανε ανάρπαστα τα φθηνά ακίνητα τα οποία έχουν αρχίσει να εξαντλούνται και πλέον οι τιμές τους τραβούν την ανηφόρα. Το 63,1% των αγοραπωλησιών που έγιναν στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 αφορούσε κατοικίες αξίας έως 90.000 ευρώ, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με το 72,3% του προηγούμενου εξαμήνου. Στον αντίποδα, τα σπίτια που πωλήθηκαν μεταξύ 91.000-180.000 ευρώ κατέλαβαν το 23,3% των συναλλαγών έναντι 17,3% πριν από έξι μήνες.
  • Ο ρυθμός πώλησης των διαθέσιμων ακινήτων ανεβάζει ταχύτητα, με τους πωλητές να βρίσκουν ευκολότερα αγοραστές για τα ακίνητά τους. Τα ακίνητα που πωλήθηκαν σε λιγότερο από τρεις μήνες ανέρχονται πλέον στο 32,4% του συνόλου των αγοραπωλησιών, όταν στο πρώτο τρίμηνο του 2018 το ποσό αυτό ήταν μόλις 12,3%.
  • Οι αγοραστές προτιμούν τις κατοικίες μεσαίας επιφάνειας, ενώ πολλοί βλέπουν ευκαιρίες σε μεγάλα ακίνητα άνω των 350 τ.μ. Τα πιο δημοφιλή είναι τα διαμερίσματα επιφάνειας 76-95 τ.μ. καθώς αποτελούν το 25,2% των συναλλαγών και ακολουθούν με μικρή διαφορά και μερίδιο 24,3% τα ακίνητα επιφάνειας 46-75 τ.μ. Το 19,4% των αγοραπωλησιών αφορούσε μεγαλύτερα ακίνητα, επιφάνειας από 96-125 τ.μ..
  • Κινητικότητα καταγράφεται στην εθελοντική εκποίηση ακινήτων από κόκκινους δανειολήπτες. Το δεύτερο εξάμηνο του 2018 το ποσοστό των ακινήτων που πωλήθηκαν κατόπιν συνεννοήσεως τράπεζας - δανειολήπτη, για να καλυφθεί η οφειλή του δεύτερου, άγγιξε το 2%.
  • Σχεδόν τρία στα δέκα ακίνητα που πωλήθηκαν ανήκαν στις τράπεζες (27,8% αντί ποσοστού 24,8% το πρώτο εξάμηνο του 2018) με την πλειονότητα (64,9%) να μη φέρει βάρη μεγαλύτερα από την τιμή πώλησης.
  • Σχεδόν έξι στους δέκα που αγόρασαν ακίνητα στο δεύτερο εξάμηνο του 2018 ήταν Έλληνες. Μεταξύ των αλλοδαπών που αγόρασαν σπίτια στη χώρα μας στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Αλβανοί (κυρίως μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας) και ακολουθούν οι Βούλγαροι, οι Κινέζοι, οι Ισραηλινοί και οι Γερμανοί. Οι Κινέζοι κυριαρχούν στις επενδύσεις ακινήτων αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ για την απόκτηση Golden Visa.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ