ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχωρεί το ευρώ μετά τα στοιχεία για την επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας

Υποχωρεί το ευρώ μετά τα στοιχεία για την επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας
pixabay

Πτώση κατέγραψε σήμερα το ευρώ ύστερα από την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν επιβράδυνση της γερμανικής οικονομίας το 2018, εντείνοντας τους φόβους για ευρύτερη επιβράδυνση στην Ευρώπη.

Η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,5% το 2018, τον ασθενέστερο σε πέντε χρόνια. Λίγο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ, το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό πέντε ημερών στο 1,1423 δολάριο.

Οι επενδυτές έχουν επίσης στραμμένη την προσοχή τους στην ισοτιμία της στερλίνας, την ώρα που η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να χάσει την αποψινή κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τη συμφωνία της αναφορικά με το Brexit.

«Οι κερδοσκόποι στοιχηματίζουν ότι μια αποτυχημένη ψηφοφορία θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανή καθυστέρηση του Brexit από τις 29 Μαρτίου έως τον Ιούλιο για να επιτραπεί η διενέργεια νέων εκλογών ή ένα δεύτερο δημοψήφισμα», σχολίασε ο Φίλιπ Γουί, αναλυτής της DBS, σε σημείωμά του. Άλλοι αναλυτές αναμένουν ότι η λίρα θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα εάν η Μέι χάσει με μεγάλη διαφορά, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει τη Βρετανία πιο κοντά σε μια χαοτική έξοδο από την ΕΕ.

Η στερλίνα σημείωσε πτώση 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,2848 δολάριο ενόψει της ψηφοφορίας αλλά παραμένει κοντά στο υψηλό 2 μηνών του 1,2930 που σημείωσε χθες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ