ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού

Ντράγκι: Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού
REUTERS/Vincent Kessler

Η πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης ήταν πιο αδύναμη από ό,τι αναμενόταν και οι αβεβαιότητες, ειδικά αυτές που σχετίζονται με παγκόσμιες εξελίξεις, παραμένουν σημαντικές, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού. Συνεχίζει να είναι αναγκαία μια σημαντική ποσότητα νομισματικής τόνωσης ώστε να στηριχτεί η περαιτέρω ενίσχυση των εγχώριων πιέσεων στις τιμές και στον πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα» ανέφερε ο κ. Ντράγκι.

Η προειδοποίηση του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας έρχεται καθώς το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ –το οποίο έφτασε τα 2,5 τρισ. ευρώ- ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο και αντικαταστάθηκε από το πρόγραμμα επανεπένδυσης.

Στη βάση αυτή ο πρόεδρος της ΕΚΤ διαβεβαίωσε ότι η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής θα παραμείνει διευκολυντική. Και η διαβεβαίωση αυτή είναι πραγματική, καθώς αυξάνονται οι προειδοποιήσεις για τους κινδύνους από μια άτακτη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και από μια απότομη επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας που θα επιβαρύνει τους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ