ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποιήσεις ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία

Προειδοποιήσεις ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία
EUROKINISSI

«Καμπανάκι» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στους επόμενους προεκλογικούς μήνες κτυπάει ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), ο οποίος για ακόμη μια φορά κατατάσσει την Ελλάδα στις χώρες με τις υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιοποιήθηκε χθες η φορολογία στην Ελλάδα παραμένει βαριά και η χώρα εμφανίζεται μη ανταγωνιστική εξαιτίας των υψηλών συντελεστών φορολόγησης για τις επιχειρήσεις, χωρίς μάλιστα να εξασφαλίζονται περισσότερα έσοδα από τις άλλες χώρες (ή του μέσου όρου των ευρωπαϊκών χωρών) που διατηρούν χαμηλότερους συντελεστές.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ 2000 και 2018 σε 76 χώρες έγιναν μειώσεις συντελεστών, σε 12 χώρες ο συντελεστής παρέμεινε σταθερός και σε 6 πραγματοποιήθηκαν πολύ μεγάλες αυξήσεις άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων.

Σε ό,τι αφορά στις προοπτικές της οικονομίας το επόμενο διάστημα, ο ΟΟΣΑ παρατηρεί ότι οι σύνθετοι δείκτες (Composite Leading Indicators), που αποτυπώνουν τις τάσεις των επόμενων έξι-εννιά μηνών, δείχνουν επιβράδυνση των οικονομιών της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, αλλά και της Ελλάδας.

Για την Ελλάδα ο Οργανισμός καταγράφει την πτωτική πορεία της οικονομίας από τον Μάιο του 2018, η οποία συνεχίζεται μέχρι και τον Νοέμβριο που πραγματοποιήθηκε η τελευταία μέτρηση. Μάλιστα, τον περασμένο Νοέμβριο ο δείκτης διαμορφώνεται στο 98,42, σημειώνοντας πτώση 0,13 σε σχέση με τον Οκτώβριο και 1,76 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ