ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Με φειδώ η αύξηση του κατωτάτου μισθού

Μοσκοβισί: Με φειδώ η αύξηση του κατωτάτου μισθού
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Τα μεγάλα ανοικτά ζητήματα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης απασχόλησαν τη διευρυμένη συνάντηση που είχαν σήμερα κυβερνητικοί υπουργοί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.

Κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, το οποίο απαρτιζόταν από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη συζήτησε με τον Επίτροπο για την πρόοδο των προαπαιτούμενων της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Ο Επίτροπος δήλωσε εξερχόμενος της συνάντησης πως τα πράγματα είναι στη θετική τροχιά, αλλά επεσήμανε πως υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει. Στη βάση αυτή συνέδεσε την επικείμενη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση με την εκταμίευση των 700 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

«Είναι σημαντικό να τηρηθεί το μεταρρυθμιστικό μονοπάτι και να υπάρξει εφαρμογή των συμφωνηθέντων σε πολλούς τομείς όπως οι τράπεζες», τόνισε και προσέθεσε πως η θετική αξιολόγηση των θεσμών είναι προϋπόθεση για να εκταμιευτούν τα κέρδη από τα ομόλογα SMP’s –ANFA’s το Μάρτιο. «Αυτό θα ήταν δημοσιονομικά χρήσιμο και ένα καλό σήμα προόδου», είπε.

Ο ίδιος απεκάλυψε πως η συζήτηση επικεντρώθηκε στα «κόκκινα» δάνεια και στον κατώτατο μισθό. «Πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες λύσεις ώστε οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό να είναι οι ενδεδειγμένες λαμβάνοντας υπόψη τόσο την κατάσταση της οικονομίας όσο και τα δεδομένα σε άλλες χώρες», είπε με νόημα.

Ερωτηθείς για τις συντάξεις ο Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι η μη περικοπή των συντάξεων «ήταν μια σωστή απόφαση» δεδομένου ότι οι περικοπές δεν ήταν ούτε δίκαιες ούτε αναγκαίες. «Το πλεόνασμα άνω του 3,5% επέτρεψε να αποφύγουμε τις περικοπές», σημείωσε.

Ερωτηθείσα μετά τη σύσκεψη για τις δηλώσεις του Επιτρόπου η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι η Κομισιόν είναι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, αλλά θεωρεί πως πρέπει να γίνει προσεκτικά και να είναι συνδεδεμένη με την αύξηση της παραγωγικότητας, λαμβάνοντα υπόψη και την ανεργία.

Η υπουργός Εργασίας είπε πως ενημέρωσε τον Επίτροπο για την πρόταση της ειδικής επιτροπής του υπουργείου Εργασίας που εισηγείται αυξήσεις 5%-10%. «Αυτή την πρόταση την λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη», είπε και πρόσθεσε πως από το 1995 η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί κατά 7% και η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει μειωθεί κατά 4%.


NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ