ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Εθνική Τράπεζα ενέκρινε την πώληση της Finansbank στην Qatar National Bank

Η Εθνική Τράπεζα ενέκρινε την πώληση της Finansbank στην Qatar National Bank
Φωτογραφία Αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την πώληση του 99,81% που κατέχει η Εθνική Τράπεζα στη Finansbank στην Qatar National Bank ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής, έναντι τιμήματος 2,75 δισ. ευρώ.

Στα πλαίσια της συναλλαγής η Qatar National Bank θα αποπληρώσει με την ολοκλήρωση της συναλλαγής το χρέος μειωμένης εξασφάλισης ύψους 910 εκατ. δολαρίων, της Finansbank προς την Εθνική, αυξάνοντας έτσι τη ρευστότητα του Ομίλου Εθνικής κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ συνολικά.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, ο pro forma δείκτης CET1 της Εθνικής για το τρίτο τρίμηνο του 2015 θα αυξηθεί κατά περίπου 600 μονάδες βάσης σε 19,6% μη συμπεριλαμβανομένων των μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos). Μαζί με τα CoCos θα ανέρχεται σε 24,6%.

Επίσης, η κεφαλαιακή ενίσχυση θα συμβάλει στην αποπληρωμή της κρατικής ενίσχυσης ύψους 2 δισ. ευρώ που έλαβε η Εθνική με τη μορφή ομολόγων ESM μέσω της έκδοσης των CoCos στις 9 Δεκεμβρίου 2015, κατόπιν έγκρισης από τον SSΜ.

Παράλληλα με τη διατήρηση της ηγετικής της θέσης από πλευράς ρευστότητας μεταξύ των ελληνικών τραπεζών (δείκτης εγχώριων δανείων προς καταθέσεις 96%), η Εθνική θα αξιοποιήσει τη ρευστότητα που θα δημιουργηθεί από τη Συναλλαγή για να μειώσει σημαντικά τα έξοδα χρηματοδότησής της μέσω της αποπληρωμής των ομολόγων του πυλώνα ΙΙ και τη σχετική μείωση της έκθεσης της Τράπεζας στον ELA.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η πώληση της Finansbank επιβεβαιώνει τη δέσμευση της Διοίκησης της Εθνικής να εφαρμόσει με συνέπεια το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Τράπεζας καθώς και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τα κεφάλαιά της προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, και να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ανάκαμψη της χώρας.

Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στην Τουρκία, η ΕΤΕ αποεπενδύει από τη Finansbank ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής αυτής, η ΕΤΕ θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας. Στόχος μας είναι να κατευθύνουμε, από νέα βάση, τους πόρους μας προς την ανάταση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Χαίρομαι που ο νέος ιδιοκτήτης της Finansbank, η Εθνική Τράπεζα του Κατάρ, έχει μακροπρόθεσμο στρατηγικό ενδιαφέρον για την Τουρκία, και θα συνεχίσει να αναπτύσσει και να ενισχύει την τράπεζα».

Η συμμετοχή της Εθνικής περιλαμβάνει ακόμη συμμετοχή 0,2% στη Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş., συμμετοχή 0,02% στη Finans Portföy Yönetimi A.Ş., καθώς και συμμετοχή 29,87% στη Finans Leasing.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται στην έγκριση του Εποπτικού Φορέα των Τουρκικών Τραπεζών (BRSA), της Κεντρικής Τράπεζας του Κατάρ, του Συμβουλίου Ανταγωνισμού της Τουρκίας, της Επιτροπής της Τουρκικής Κεφαλαιαγοράς και του Τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών.

Η Goldman Sachs International και η Morgan Stanley & Co. International plc, ενεργούν εν κοινώ ως οικονομικοί σύμβουλοι για την ΕΤΕ. Η Freshfields Bruckhaus Deringer, ενεργεί ως νομικός σύμβουλος για την Εθνική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ