ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις αρχές Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο για τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ

Στις αρχές Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο για τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Γύρω στις αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον διαχωρισμό της ΔΕΠΑ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της αποκρατικοποίησης.

Με τα σημερινά δεδομένα η σχετική διαδικασία είναι καταδικασμένη να αποτύχει, όχι διότι συμπίπτει με τον εκλογικό κύκλο, αλλά κυρίως διότι την ναρκοθετούν τα χρέη της ELFE.

Και οι λόγοι είναι προφανείς: Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος, που έχει εγκριθεί από τους θεσμούς, η Δημόσια Επιχείρηση Παροχής Αερίου θα «σπάσει» σε δύο εταιρείες. Στην πρώτη, τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα περάσουν οι δραστηριότητες στην παροχή φυσικού αερίου (ΕΠΑ Αττικής) και τη χονδρεμπορική αγορά, αλλά και οι διεθνείς συμβάσεις προμήθειας. Στη δεύτερη, τη ΔΕΠΑ Υποδομών, θα περάσουν τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου, δηλαδή η θυγατρική ΕΔΑ Αττικής, το ποσοστό συμμετοχής στην ΕΔΑ Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας και η θυγατρική ΔΕΔΑ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να πουλήσει το 50,1% των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας, διατηρώντας ωστόσο δικαιώματα βέτο σε μια σειρά θεμάτων στρατηγικής σημασίας, όπως τα διακρατικά συμβόλαια προμήθειας αερίου (με SOCAR,SONATRAC, BOTAS κ.λπ.). Στη ΔΕΠΑ Υποδομών το Δημόσιο θα κρατήσει αρχικά το 65%, ενώ σε κάθε περίπτωση το ποσοστό του Δημοσίου δεν θα υποχωρήσει χαμηλότερα του 51%.

Αυτό που δεν έχει αναδειχθεί έως σήμερα είναι πως στη ΔΕΠΑ Εμπορίας θα περάσει αναγκαστικά και το χρέος που έχει σήμερα η ELFE προς την επιχείρηση αερίου. Και εδώ εγείρεται το ερώτημα, ποιος επενδυτής θα τοποθετηθεί σε μια εταιρεία που έχει ανείσπρακτες απαιτήσεις 126 εκατ. ευρώ από έναν και μόνον οφειλέτη, τις οποίες δεν μπορεί να εισπράξει, λόγω διαρκών μεθοδεύσεων και χρόνιων δικαστικών διενέξεων; Και κυρίως ποιο τίμημα θα διεκδικήσουν για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας από τον υποψήφιο επενδυτή η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ, από τη στιγμή που η εταιρεία έχει μια τόσο μεγάλη εκκρεμότητα;

Η λογική λέει πως οι επενδυτές θα θέλουν να εισέλθουν στη ΔΕΠΑ Εμπορίας χωρίς να έχει βαρίδια και κυρίως απαλλαγμένη από τη σκιά της ELFE και του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Και αυτό είναι κάτι που σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος, κυβέρνηση, ΤΑΙΠΕΔ και θεσμοί το κατανοούν πολύ καλά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ