ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων στο επίκεντρο του Eurogroup

Το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων στο επίκεντρο του Eurogroup
EUROKINISSI

Η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ), το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο θα εξετασθούν στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Η Ευρωομάδα θα συζητήσει αρχικά το σχέδιο συστάσεων του συμβουλίου σχετικά με την οικονομική πολιτική της ζώνης του ευρώ για το 2019, που εκδόθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Το σχέδιο συστάσεων θα εγκριθεί και από το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ (Ecofin) αύριο.

Εν συνεχεία το Eurogroup θα συζητήσει για το διεθνή ρόλο του ευρώ με βάση την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Προς έναν ισχυρότερο διεθνή ρόλο του ευρώ» που εκδόθηκε το Δεκέμβριο του 2018.

Στην εν λόγω ανακοίνωσή της, η Επιτροπή περιγράφει τη δυνατότητα του ευρώ να αναπτύξει περαιτέρω τον παγκόσμιο ρόλο του και να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό του, αντικατοπτρίζοντας το πολιτικό και οικονομικό βάρος της ζώνης του ευρώ.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Eurogroup Μάριο Σεντένο θα ξεκινήσει τη διαδικασία διορισμού νέου μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η θητεία του βασικού οικονομολόγου και μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Πίτερ Πρέτ λήγει στις 31 Μαΐου 2019.

Στο τέλος, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις αποφάσεις της Διάσκεψης Κορυφής για του ευρώ του Δεκεμβρίου, όπου συμφωνήθηκε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να συνεχίσουν τις εργασίες για την ενίσχυση της ΟΝΕ βάσει της συνολικής δέσμης που εγκρίθηκαν από τους ηγέτες της ΕΕ.

Οι υπουργοί θα συζητήσουν επίσης για τον τρόπο με τον οποίο θα οργανωθεί το έργο που θα ακολουθήσει. Στη βάση αυτή θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τα επόμενα βήματα και συγκεκριμένα για την έναρξη των πολιτικών διαπραγματεύσεων για το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων (EDIS).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ