ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν εξισώνονται με τις εμπορικές τιμές οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Δεν εξισώνονται με τις εμπορικές τιμές οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Μειώσεις στις τρέχουσες αντικειμενικές αξίες που κυμαίνονται από 5% έως 20% προβλέπει για την Αθήνα η εισήγηση της επταμελούς επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών που ανέλαβε να καθορίσει τις τιμές εκκίνησης και τους συντελεστές αυξομείωσης των ακινήτων του Λεκανοπεδίου.

Πριν από περίπου ένα μήνα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέθεσε σε 4 επιτροπές το έργο της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Πατρών. Συγκεκριμένα ανέλαβαν να εισηγηθούν στον υπουργό Οικονομικών τις νέες τιμές εκκίνησης και τους συντελεστές αυξομείωσης των ακινήτων, ανάλογα με τους παράγοντες που επηρεάζουν αυξητικά ή μειωτικά την αξία τους.

Αν και αρχικά η εντολή που είχε δοθεί από το υπουργείο ήταν οι αξίες να ακολουθούν τις εμπορικές και να στηριχτούν σε δειγματοληπτικά στοιχεία από συμβολαιογραφικές πράξεις, ωστόσο αυτό αποδείχθηκε σε πολλές περιπτώσεις μη ρεαλιστικό και μη εφαρμόσιμο. Στη βάση αυτή για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στην Αθήνα έγινε ειδική κατάτμηση του Λεκανοπεδίου σε οκτώ ζώνες ανάλογα με τις υφιστάμενες αντικειμενικές τιμές που ισχύουν από το 2008.

Η επιτροπή του υπουργείου εισηγήθηκε μειώσεις αξιών 5% σε όλες τις περιοχές στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονται σήμερα από 600 ευρώ έως 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Μειώσεις τιμών 15% έως 20% θα ισχύσουν στις περιοχές που η αντικειμενική αξία κυμαίνεται από 1.050 έως και 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Στην ίδια βάση μειώσεις 10% θα ισχύσουν για περιοχές με αντικειμενικές αξίες από 3.050 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και άνω.

Παραδείγματα

  • Διαμέρισμα 100 τετραγωνικών μέτρων, παλαιότητας 5 ετών, το οποίο βρίσκεται στον 1ο όροφο πολυκατοικίας στην Πετρούπολη έχει σήμερα αντικειμενική αξία 94.500 ευρώ. Στο εν λόγω ακίνητο η αντικειμενική αξία θα μειωθεί κατά 5% στα 89.775 ευρώ.
  • Διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων παλαιότητας 4 ετών, στον 1ο όροφο πολυκατοικίας στην Καλλιθέα έχει σήμερα αντικειμενική αξία 104.000 ευρώ. Στο εν λόγω ακίνητο η αντικειμενική αξία θα μειωθεί κατά 15% στα 88.400 ευρώ.
  • Μονοκατοικία 350 τετραγωνικών μέτρων ηλικίας 10 ετών στην Κηφισιά έχει σήμερα αντικειμενική τιμή 980.000 ευρώ. Με τις νέες τιμές η αντικειμενική αξία θα μειωθεί στα 882.000 ευρώ.
  • Διαμέρισμα 90 τετραγωνικών μέτρων ηλικίας 20 ετών στην Καλλιθέα έχει αντικειμενική τιμή 108.000 ευρώ σήμερα. Με τις νέες τιμές η αντικειμενική αξία θα μειωθεί στα 91.800 ευρώ.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ενδέχεται να ισχύσει ακόμη και από την 1η Ιανουαρίου 2016. Αν και δεν θα επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ, ωστόσο θα επηρεάσει τους φόρους που υπολογίζονται βάσει των αντικειμενικών αξιών και ειδικά τους φόρους μεταβίβασης, δωρεάς, κληρονομίας ή γονικής παροχής. Άγνωστο προς το παρόν είναι το εάν οι αλλαγές στις αντικειμενικές θα εφαρμοστούν αναδρομικά από την 21η Μαΐου 2015 στη βάση της σχετικής απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ