ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η οριζόντια μείωση των αντικειμενικών τιμών έως 20% δεν τις εξίσωσε με τις εμπορικές

Η οριζόντια μείωση των αντικειμενικών τιμών έως 20% δεν τις εξίσωσε με τις εμπορικές
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το «σχέδιο Βαλαβάνη» που είχε καταρτισθεί το Φεβρουάριο και προέβλεπε οριζόντια μείωση 25% - 30% των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά στην «τροικανική» εκδοχή του, επιστράτευσε τελικά η κυβέρνηση προκειμένου να αναπροσαρμόσει τις τιμές εκκίνησης και τους συντελεστές αυξομείωσης των ακινήτων.

Το επιτακτικό του χαρακτήρα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), βάσει της οποίας οι αντικειμενικές αξίες έπρεπε να έχουν αναπροσαρμοστεί αναδρομικά ήδη από την 21η Μαΐου του 2015, αλλά και η τεράστια δυσκολία την οποία αντιμετώπισαν οι αρμόδιες επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών στην εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, οδήγησαν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να εξετάζει εισηγήσεις ώστε να προχωρήσει σε οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών μεσοσταθμικά κατά 17,5%.

Οι επιτροπές αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Πατρών εισηγήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών τιμές εκκίνησης και συντελεστές αυξομείωσης των ακινήτων, που ναι μεν κινούνται χαμηλότερα των υφιστάμενων τιμών, αλλά πόρρω απέχουν από τις εμπορικές αξίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα οι περιπτώσεις ακινήτων των οποίων η τρέχουσα εμπορική αξία παραμένει υψηλότερη της αντικειμενικής είναι σχεδόν μηδαμινές. Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν ορισμένα νεόδμητα ακίνητα κυρίως σε παραθεριστικές περιοχές, των οποίων η εμπορική αξία είναι ελαφρώς υψηλότερη της αντικειμενικής και αυτό επειδή στην περιφέρεια, οι αντικειμενικές αξίες έχουν συγκρατηθεί σε χαμηλό επίπεδο. Ειδικά στην Αττική οι αγοραπωλησίες κατοικιών σε τιμές υψηλότερες των αντικειμενικών, δεν καταγράφονται ούτε καν σε νεόδμητες κατασκευές.

Παρόλα αυτά η επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών εισηγήθηκε για την Αθήνα μειώσεις αξιών 5% σε όλες τις περιοχές στις οποίες οι αντικειμενικές αξίες κυμαίνονται σήμερα από 600 ευρώ έως 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, μειώσεις τιμών 15% έως 20% θα ισχύσουν στις περιοχές που η αντικειμενική αξία κυμαίνεται από 1.050 έως και 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και μειώσεις 10% θα ισχύσουν για περιοχές με αντικειμενικές αξίες από 3.050 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και άνω.

Παραδείγματα

  • Διαμέρισμα 100 τ.μ., ηλικίας 15 ετών στους Αγίους Αναργύρους με τιμή ζώνης σήμερα 1.050 ευρώ ανά τ.μ. με τις προτεινόμενες αλλαγές θα έχει νέα αντικειμενική τιμή 892 ευρώ ανά τ.μ, 15% μικρότερη. Ωστόσο, η εμπορική του αξία είναι σήμερα στα 750 ευρώ ανά τ.μ..
  • Διαμέρισμα 50 τ.μ., ηλικίας 3 ετών στον Άλιμο με τιμή ζώνης 1.750 ευρώ ανά τ.μ. με τις προτεινόμενες αλλαγές θα έχει νέα αντικειμενική τιμή 1.487 ευρώ ανά τ.μ, 15% μικρότερη. Ωστόσο, η εμπορική του αξία είναι σήμερα στα 1.200 ευρώ ανά τ.μ..
  • Μονοκατοικία 120 τ.μ., ηλικίας 25 ετών στο Χαλάνδρι με τιμή ζώνης 2.000 ευρώ ανά τ.μ. με τις προτεινόμενες αλλαγές θα έχει νέα αντικειμενική τιμή 1.700 ευρώ ανά τ.μ, 15% μικρότερη. Η εμπορική του αξία είναι σήμερα στα 1.350 ευρώ ανά τ.μ..
  • Διαμέρισμα 80 τ.μ., ηλικίας 10 ετών στο Περιστέρι με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ ανά τ.μ. με τις προτεινόμενες αλλαγές θα έχει νέα αντικειμενική τιμή 850 ευρώ ανά τ.μ, 15% μικρότερη. Η εμπορική του αξία είναι σήμερα στα 800 ευρώ ανά τ.μ..
  • Μονοκατοικία 350 τ.μ., ηλικίας 10 ετών στην Κηφισιά με τιμή ζώνης 2.800 ευρώ ανά τ.μ. με τις προτεινόμενες αλλαγές θα έχει νέα αντικειμενική τιμή 2.240 ευρώ ανά τ.μ, 20% μικρότερη. Η εμπορική του αξία είναι σήμερα στα 1.600 ευρώ ανά τ.μ..

Αναδρομικά από τις 21 Μαΐου

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι οι νέες αντικειμενικές τιμές θα τεθούν σε ισχύ αναδρομικά από τις 21 Μαΐου 2015 προκειμένου να συμμορφωθεί το υπουργείο Οικονομικών με τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε κάθε περίπτωση η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν θα επηρεάσει τον ΕΝΦΙΑ 2015, ωστόσο θα μειώσει τους φόρους που υπολογίζονται βάσει των αντικειμενικών αξιών και ειδικά τους φόρους μεταβίβασης, δωρεάς, κληρονομίας ή γονικής παροχής. Aν οι τιμές των ακινήτων εξισώνονταν με τις εμπορικές αξίες η φορολογία θα ήταν ακόμη μικρότερη.

Μέγα ζητούμενο είναι το τι θα ισχύσει με το νέο φόρο ακινήτων ο οποίος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ το 2016 και θα πρέπει να αποφέρει ετήσια έσοδα 2,650 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι οι τιμές υπολογισμού του φόρου θα είναι μεσοσταθμικά μειωμένες κατά 17%- 20% ο δημοσιονομικός στόχος θα επιτευχθεί μόνον εάν αυξηθούν οι συντελεστές φορολόγησης και ειδικά στα μη αστικά ακίνητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ