ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα αποδεσμεύονται οι λογαριασμοί συνεπών οφειλετών – Όλο το σχέδιο

Πώς θα αποδεσμεύονται οι λογαριασμοί συνεπών οφειλετών – Όλο το σχέδιο
PIXABAY

Οι φορολογούμενοι που έχουν έρθει αντιμέτωποι με τις κατασχέσεις αγγίζουν πλέον το 1,17 εκατομμύριο όταν το 2015 ανέρχονταν σε 695.074 άτομα. Με τα κατασχετήρια της εφορίας να πέφτουν βροχή, οι τραπεζικοί λογαριασμοί αδειάζουν σε χρόνο εξπρές χωρίς πολλές φορές να το γνωρίζουν είτε οι οφειλέτες είτε και οι συνδικαιούχοι κοινών λογαριασμών.

Ένα «παλιρροϊκό κύμα» 6.000.000 κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς έχει σαρώσει από το 2015 μέχρι σήμερα τους φορολογουμένους, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες λογαριασμοί έχουν κλειδώσει προκαλώντας οικονομική ασφυξία σε επαγγελματίες και νοικοκυριά.

Μπροστά στο σκηνικό αυτό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενεργοποιήσει μέτρα διευκόλυνσης των συνεπών οφειλετών, κάτι που βεβαίως συμπίπτει με τις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση δρομολογεί τη σταδιακή αποδέσμευση των μπλοκαρισμένων λογαριασμών οφειλετών και παράλληλα εξετάζει να θεσπίσει έναν ειδικό ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό, ο οποίος θα συνδέεται με τον τζίρο που διενεργούν οι επαγγελματίες με τη χρήση POS.

Το σχέδιο που επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών βρίσκεται στην τελική ευθεία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα ενεργοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου.

Οι νομοθετικές διατάξεις που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή τον επόμενο μήνα θα προβλέπουν:

  • Ένα σύστημα κλιμακωτού ακατάσχετου λογαριασμού για τους οφειλέτες της εφορίας με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς. Με το σύστημα αυτό, οι οφειλέτες του Δημοσίου θα μπορέσουν σταδιακά να ανακτήσουν τον έλεγχο των λογαριασμών τους, οι οποίοι -λόγω χρεών που έχουν προς το Δημόσιο- είναι δεσμευμένοι ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα. Με τη ρύθμιση που σχεδιάζεται, οι μπλοκαρισμένοι λογαριασμοί θα ξεκλειδώνουν σταδιακά. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να ρυθμιστούν και η ρύθμιση να τηρείται.
  • Έναν ειδικό ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λογαριασμός αυτός θα συνδέεται με τις συναλλαγές που πραγματοποιούν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις με τη χρήση POS. Το ύψος του ποσού που θα είναι ακατάσχετο θα είναι συνάρτηση με τις εισπράξεις της επιχείρησης ή του επαγγελματία που προέρχονται από τις συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που χρησιμοποιούν οι πελάτες τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ