ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λίστα με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές παρέλαβε η κυβέρνηση από τον Ερβέ Φαλτσιανί

Λίστα με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές παρέλαβε η κυβέρνηση από τον Ερβέ Φαλτσιανί
Ο Ερβέ Φαλτσιανί που παρέδωσε λίστα με κατάθετες εξωτερικού στην ελληνική κυβέρνηση ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λίστα με χιλιάδες διεθνείς συναλλαγές παρέλαβε την προηγουμένη εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου από τον Ερβέ Φαλτσιανί, τον Γάλλο πρώην υπάλληλο της τράπεζας HSBC που είχε υποκλέψει στοιχεία καταθετών από το Ελβετικό παράρτημα της εν λόγω τράπεζας.

Τη σχετική αποκάλυψε έκανε πριν λίγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, λέγοντας ότι ο κ. Καλογήρου συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο εξωτερικό με τον κ. Φαλτσιανί, από τον οποίο παρέλαβε σχετική λίστα την οποία παρέδωσε στον εισαγγελέα.

Υπενθυμίζεται ότι από τα στοιχεία Φαλτσιανί είχε παραχθεί και η λίστα Λαγκάρντ, την οποία το 2010 παρέδωσαν οι γαλλικές αρχές στη τότε κυβέρνηση Παπανδρέου.

Η αποκάλυψη του Αλέξη Τσίπρα σχετίζεται με τροπολογία που ψηφίσθηκε χθες από τη Βουλή και η οποία λύνει τα χέρια των εισαγγελέων στη διεύρυνση της φοροδιαφυγής που σχετίζεται με λίστες φοροφυγάδων ξένης προέλευσης (Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, Ρηνανίας και Φαλτσιανί).

Ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας προέβλεπε πως «αποδεικτικά μέσα, που έχουν αποκτηθεί με αξιόποινες πράξεις ή μέσω αυτών, δεν λαμβάνονται υπόψη στην ποινική διαδικασία». Αυτή η διάταξη προκαλούσε μέχρι σήμερα προβλήματα στους ελέγχους των Οικονομικών Εισαγγελέων και του Εισαγγελέα Διαφθοράς -ειδικά σε σχέση με τις λίστες που προέρχονται από ελβετικές τράπεζες- και κρίθηκε πως πρέπει να τροποποιηθεί .

Έτσι, με την τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε χθες από την Βουλή προβλέπεται πως στις περιπτώσεις πράξεων κακουργηματικού χαρακτήρα που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος ή του Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς , δεν εφαρμόζεται η εν λόγω διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (177 παρ. 2 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας), εφόσον το αποδεικτικό μέσο αφορά πληροφορίες ή στοιχεία στα οποία οι ανωτέρω εισαγγελείς έχουν δικαίωμα πρόσβασης.

Η χρήση του παραπάνω αποδεικτικού μέσου κατά την παραπομπή και τη δίκη γίνεται δεκτή εφόσον κριθεί αιτιολογημένα ότι α) η βλάβη που προκαλείται με τη κτήση του είναι σημαντικά κατώτερη κατά το είδος , τη σπουδαιότητα και την έκταση από τη βλάβη ή τον κίνδυνο που προκάλεσε η ερευνώμενη πράξη, β) η απόδειξη της αλήθειας θα ήταν διαφορετικά αδύνατη, και γ) η πράξη με την οποία το αποδεικτικό μέσο αποκτήθηκε δεν προσβάλει την ανθρώπινη αξία.

Η σχετική περίπτωση πλέον αφορά και στη νέα λίστα που παρέλαβε ο Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου από τον Ερβέ Φαλτσιανί.

Τέλος, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε από το υπουργικό συμβούλιο και τη ψήφιση νομού με τον οποίο η κυβέρνηση θα ζητήσει από τους πολίτες να εμφανίσουν έσοδα που έχουν αποκρύψει χωρίς επιπτώσεις, γιατί σε αντίθετη περίπτωση τα αδήλωτα έσοδα θα φορολογηθούν και με επιπτώσεις για όσους τα έχουν αποκρύψει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ