ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Αθήνα βγαίνει στις αγορές: Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το πενταετές ομόλογο

Η Αθήνα βγαίνει στις αγορές: Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το πενταετές ομόλογο
Reuters

Λαμβάνοντας ώθηση από τη θετική διεθνή δημοσιότητα που συγκέντρωσε η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και από τις υποστηρικτικές αναφορές των θεσμών για την μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής του δημόσιου χρέους, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει άμεσα στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για την έκδοση πενταετούς ομολόγου. Κατά πληροφορίες το βιβλίο θα μπορούσε να ανοίξει από τους αναδόχους της έκδοσης σήμερα ή το αργότερο αύριο.

Στόχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είναι να αντλήσει τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ με ένα επιτόκιο που θα κυμαίνεται μεταξύ 3,5% και 3,7%. Αυτός ο στόχος θεωρείται επιτεύξιμος, δεδομένου ότι σήμερα το τετραετές ομόλογο λήξης 30 Ιανουαρίου 2023 φέρει απόδοση 3,024%.

Στην παρούσα φάση το κόστος δανεισμού του Δημοσίου επιβαρύνεται ανά έτος με περίπου 40 μονάδες βάσης. Αυτό σημαίνει πως εάν στην τετραετία το κόστος δανεισμού του Δημοσίου είναι 3,024% στην πενταετία μπορεί εύκολα να διαμορφωθεί στο 3,5%, δεδομένου πως το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον είναι θετικά. Εάν το επιτόκιο κλειδώσει στο 3,5% τότε ο ΟΔΔΗΧ θα μπορούσε να δεχθεί και προσφορές που θα υπερκάλυπταν το ζητούμενο ποσό των 1,5 δισ. ευρώ.

Και ο στόχος αυτός δεν είναι μη επιτεύξιμος ειδικά μετά τα υποστηρικτικά σχόλια που συμπεριέλαβε το ΔΝΤ στην ανακοίνωση του για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδος, με τα οποία καθησύχασε τόσο για το ελληνικό χρέος, όσο και για τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας μας. Μεταξύ άλλων το Ταμείο ανέφερε τα εξής:

«Η μεσοπρόθεσμη ικανότητα αποπληρωμής του δημόσιου χρέους παραμένει ισχυρή. Αυτό αντανακλά τις μέτριες χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης κάτω από το βασικό σενάριο και το σημαντικό προληπτικό μαξιλάρι ρευστότητας. Οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων αναμένεται να επιτευχθούν και το χρέος αναμένεται να μειωθεί μεσοπρόθεσμα».

Το 2019 οι συνολικές δανειακές ανάγκες της Ελλάδος ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, οι τόκοι εξυπηρέτησης του χρέους ύψους 5,6 δισ. ευρώ αναμένεται να υπερκαλυφθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού που θα διαμορφωθεί στα 7,4 δισ. ευρώ. Έτσι, οι καθαρές δανειακές ανάγκες θα περιοριστούν στα 9,2 δισ. ευρώ.

Η βασική επιδίωξη της στρατηγικής δανεισμού του Δημοσίου για εφέτος είναι να αντλήσει 5 έως 7 δισ. ευρώ από τις αγορές και να καλύψει από το μαξιλάρι ασφαλείας, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα τη διαφορά μέχρι τα 9,2 δισ. ευρώ.

Από το σύνολο των αναγκών του 2019, ποσό 1,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και 5,8 δισ. ευρώ για λήξεις ομολόγων προς το Ευρωσύστημα. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να μιμηθεί το παράδειγμα της Πορτογαλίας και να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ που λήγουν μέχρι και το 2021.

Σήμερα το ανεξόφλητο χρέος της Ελλάδος προς το ΔΝΤ αγγίζει τα 9,7 δισ. ευρώ. Στόχος του ΟΔΔΗΧ είναι να αποπληρώσει πρόωρα στο Ταμείο συνολικό χρέος 6,3 δισ. ευρώ που επιβαρύνεται μεσοσταθμικά με επιτόκια άνω του 3,8% και να διατηρήσει μόνο το μέρος του δανείου (περί τα 3 δισ. ευρώ) που έχει χαμηλό επιτόκιο κάτω από 1,8%, καθώς το ποσό αυτό αντιστοιχεί στη συμμετοχή της Ελλάδας στο κεφάλαιο του Ταμείου. Σε πρώτη φάση εκτιμάται πως θα αποπληρωθούν ομόλογα του ΔΝΤ συνολικής αξίας 3,9 δισ. ευρώ που λήγουν έως το τέλος του 2020 και τα οποία φέρουν μέσο επιτόκιο 5,12%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ