ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση το πενταετές ομόλογο

Στουρνάρας: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση το πενταετές ομόλογο
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ως ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε την έκδοση του πενταετούς ομολόγου ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στο πλαίσιο διάλεξης στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την επιστροφή του Ελληνικού Δημοσίου στις χρηματοπιστωτικές αγορές με χαμηλό κόστος ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία στο άμεσο μέλλον.

Στη βάση αυτή επισήμανε ότι η ύπαρξη αποθέματος ασφαλείας ύψους 25 δισ. ευρώ περίπου είναι χρήσιμη, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ανάγκη εξόδου στις αγορές με βιώσιμους όρους.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, δηλαδή, η επιστροφή σε τακτά χρονικά διαστήματα στις αγορές με βιώσιμους όρους και η επίτευξη ενός βιώσιμου και εξωστρεφούς προτύπου ανάπτυξης, θα απαιτηθούν οι ακόλουθες παρεμβάσεις πολιτικής:

-Η μείωση του υψηλού ποσοστού των μη εξυπηρετουμένων δανείων.

-Η αλλαγή στο μίγμα της δημοσιονομικής πολιτικής προς την κατεύθυνση της μείωσης των φορολογικών συντελεστών και της ανακατανομής της δημόσιας δαπάνης.

-Η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα έως τώρα δημοσιονομικά επιτεύγματα.

-Η βελτίωση της ποιότητας και διασφάλιση της ανεξαρτησίας των θεσμών.

-Η προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, καθώς οι εγχώριες αποταμιεύσεις δεν επαρκούν για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών της ελληνικής οικονομίας.

-Η ενδυνάμωση του τριγώνου της γνώσης (εκπαίδευση, έρευνα, καινοτομία) και ενθάρρυνση της στενής συνεργασίας επιχειρήσεων και ερευνητικών κέντρων.

-Η διατήρηση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας, η υποστήριξη των μακροχρόνια ανέργων και η αύξηση των μισθών που θα συμβαδίζει με την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ