ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πόρτα» στα hedge funds από τον ΟΔΔΗΧ

«Πόρτα» στα hedge funds από τον ΟΔΔΗΧ
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα χαρακτηριστικά των επενδυτών που απέκτησαν το πενταετές ομόλογο λήξης Απριλίου 2024, ύψους 2,5 δισ. ευρώ και απόδοσης 3,6% θα ανακοινώσει σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τέλος της ημέρας από τα 2,5 δισ. ευρώ τα οποία άντλησε το Δημόσιο, μόνο 8% κατέληξε στα χαρτοφυλάκια hedge funds, με τους λεγόμενους real money investors (ασφαλιστικές εταιρείες, asset managers και τράπεζες) να παίρνουν σχεδόν το σύνολο της έκδοσης.

Αυτό έχει μεγάλη σημασία για τη σταθερότητα των αποδόσεων των τίτλων, καθώς η συμπεριφορά των κατόχων των ομολόγων συνιστά μεγάλο στοίχημα. Κατά τις εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων, το γεγονός της εξαιρετικά χαμηλής συμμετοχής των hedge funds περιορίζει την ανησυχία για τη συμπεριφορά του τίτλου στη δευτερογενή αγορά.

Πηγές κοντά στην έκδοση εκτιμούν ότι το νέο ομόλογο θα έχει καλή συμπεριφορά, ποντάροντας μάλιστα και σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.

Η επιτυχία του πενταετούς ομολόγου είχε ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις όλων των ελληνικών ομολόγων να κινηθούν χθες χαμηλότερα. Το τετραετές ομόλογο λήξεως 30 Ιανουαρίου 2023 σημείωσε απόδοση 2,946% και το ομόλογο λήξεως 30 Ιανουαρίου 2028 κατέγραψε απόδοση 3,967%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ