Τη θέση πως η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό μονοπάτι και πως θα παραμείνει σε αυτό εφόσον συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες με θέμα τον ρόλο του ESM στην εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης.

Ο Ρέγκλινγκ υποστήριξε πως χωρίς τη δημιουργία των ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης, χώρες όπως η  Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία που μπήκαν σε μνημόνια θα έπρεπε πιθανότατα να εγκαταλείψουν τη νομισματική ένωση. «Η Ευρώπη θα φαινόταν διαφορετική σήμερα», τόνισε.

Ο επικεφαλής του ESM τόνισε πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας με περίπου 80 δισ. ευρώ καταβεβλημένο κεφάλαιο έχει εξαιρετική πιστοληπτική βαθμολογία και ως εκ τούτου δανείζεται με χαμηλά επιτόκια από τις αγορές.

Όπως είπε, αυτοί οι ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης περνούν από τον ESM απευθείας στις δικαιούχες χώρες και έφερε ως παράδειγμα την Ελλάδα η οποία εξοικονομεί τόκους ύψους 7% του ΑΕΠ, από τη φθηνή χρηματοδότηση του ESM.

«Από το 2011, τα ταμεία διάσωσης της ΕΕ έχουν εκταμιεύσει 295 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Κύπρο. Σήμερα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος έχουν μεγάλη ανάπτυξη και ταχέως μειωμένα ποσοστά ανεργίας και μπορούν εύκολα να αναχρηματοδοτηθούν και πάλι στην αγορά. Η Ελλάδα βρίσκεται επίσης στη σωστή κατεύθυνση, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα παραμείνει πρόθυμη να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Διαβάστε επίσης