ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εύσημα Moody’s για την επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές

Εύσημα Moody’s για την επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές

Πιστωτικά θετική (credit positive) χαρακτηρίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου.

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο οίκο αξιολόγησης, πρόκειται για την πρώτη έκδοση ομολόγων από την ελληνική κυβέρνηση, μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 και την πρώτη έκδοση ομολόγου εκτός προγράμματος διάσωσης, μετά από σχεδόν μια δεκαετία εξάρτησης από τη χρηματοδότηση της ΕΕ και του ΔΝΤ.

«Η έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές είναι πιστωτικά θετική, καθώς αντανακλά τη βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης και ανοίγει τον δρόμο, ώστε η χώρα να επιστρέψει πλήρως στη χρηματοδότηση από την αγορά», αναφέρεται στην ανάλυση.

Ο οίκος διατυπώνει θετικά σχόλια και για τον προγραμματισμό της ελληνικής έκδοσης. Συγκεκριμένα, τονίζει πως ενώ το κόστος του ομολόγου είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που πληρώνει η Ελλάδα επί των δανείων που έλαβε από τον EFSF και τον ΕSM, ωστόσο ο χρόνος της έκδοσης ήταν καλός, η ζήτηση σημαντική και η απόδοση του 3,6% εύκολα διαχειρίσιμη για την Ελλάδα.

«Η προηγούμενη έκδοση πενταετών ομολόγων του Ιουλίου του 2017 είχε επιτόκιο 4,625%. Το επιτόκιο του 3,6% αυτής της έκδοσης αντανακλά ένα πιο σταθερό εγχώριο πολιτικό περιβάλλον και τις λιγότερο δύσκολες συνθήκες της αγοράς, δεδομένου ότι η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή στις 16 Ιανουαρίου και ψήφισε τη Συμφωνία των Πρεσπών», τονίζει ο οίκος.

Ακόμη, υπογραμμίζει πως το κόστος δανεισμού στη νέα έκδοση πενταετούς ομολόγου ήταν ανάλογο με αυτό της Κύπρου, όταν η χώρα βγήκε από το δικό της Μνημόνιο τον Μάρτιο του 2016, αλλά είναι υψηλότερο της Πορτογαλίας, κατά τα δικά της πρώτα βήματα μετά το πρόγραμμα στηριξης.

Καταλήγοντας ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σημειώνει πως παρά το σημαντικό βήμα της εξόδου στις αγορές η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, που περιλαμβάνουν τη μόνο «μέτρια» αναπτυξιακή προοπτική και ένα αδύναμο τραπεζικό τομέα με υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ